Antihipertensive naturale. Alimente care țin sub control tensiunea
Fructele și legumele bogate în potasiu acționează ca antihipertensive naturale. Iată un top al alimentelor care țin sub control tensiunea arterială.
O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume este esențială pentru a atinge doza zilnică de potasiu de 4.700 mg. Iată care sunt cele mai bune surse naturale de potasiu.
Banane
Recunoscute prin excelență datorită conținutului de potasiu, bananele sunt în același timp sursă de zahăr și carbohidrați. De aceea, sunt recomandate ca sursă rapidă de energie înaintea efortului fizic sau după efort, pentru refacerea musculară și echilibrul electrolitic. Exercițiul fizic, mai ales cu intensitate crescută, reprezintă una din principalele cauze ale deficitului de potasiu. O banană de mărime medie (150 g) furnizează 15% din doza zilnică recomandată de potasiu.
Avocado
Campion la cantitatea de potasiu este avocado, cu 1.000 mg/100 g. În plus, avocado vine la pachet și cu faimoșii acizi grași omega 3, esențiali pentru o inimă sănătoasă. Un studiu publicat în Nutrition Journal (2013) confirmă faptul că persoanele care consumă în mod frecvent avocado tind să aibă o alimentație sănătoasă, în ansamblu, și un risc scăzut de a dezvolta sindrom metabolic (asocierea dintre obezitate, diabet, hipertensiune și dislipidemie).
Dovleac
Această legumă ar trebui să fie mult mai populară nu doar pentru cantitatea generoasă de potasiu (896 mg/100 g), ci și datorită aportului ridicat de antioxidanți. Culoarea galben-portocalie este o dovadă clară a faptului că dovleacul e plin de carotenoizi, nutrienți care s-au dovedit eficienți în îmbunătățirea vederii, întărirea sistemului imunitar, protecția pielii, în diminuarea riscului de cancer, reducerea colesterolului rău.
Spanac
Cu toții știm că spanacul este bogat în fier, dar nu trebuie neglijat nici conținutul său de potasiu și alte minerale (calciu, magneziu, zinc), acid folic și clorofilă. Într-o singură porție de spanac crud (un bol) se găsesc aproximativ 840 mg de potasiu. Și celelalte legume verzi excelează în conținutul de potasiu: broccoli, salata verde, fasolea verde, sparanghelul, varza de Bruxelles, varza Kale, numai că trebuie să avem grijă a le consuma cât mai puțin preparate termic.
Caise
Delicioasele caise abundă în antioxidanți precum vitaminele A și C, dar și în potasiu. Însă pentru o doză mai mare de potasiu sunt indicate caisele uscate. O jumătate de cană de caise uscate conțin până la 750 mg de potasiu. Fructele uscate, consumate cu moderație, sunt apreciate pentru conținutul lor nutrițional, fiind ideale ca gustări între mese.
Fructe oleaginoase
Fisticul conduce detașat în topul alimentelor bogate în potasiu, în 100 g de fistic găsindu-se 1.042 mg de potasiu. Imediat pe listă se află migdalele (746 mg potasiu), nucile de Brazilia, alunele de pădure, arahidele. Mare atenție însă cu fructele uleioase! Pentru a nu se transforma în gustări hipercalorice, trebuie să te limitezi la porții de 25-30 de grame și fără adaos de sare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News