Urmărește emisiunea live
Anticoncepţionale pentru bărbaţi, primele rezultate. Eficienţă de 99%, fără efecte secundare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto de Anna Schvets de la Pexels
Foto de Anna Schvets de la Pexels
O echipă de cercetători a început dezvoltarea unor pastile contraceptive pentru bărbaţi. Acestea ar fi 99% eficiente, conform primelor rezultate. 

E drept că primele rezultate vin în urma unor teste pe şoareci, unde nu au fost observate efecte secundare, dar medicamentul ar putea intra în etapa de testare pe pacienţi umani la finalul acestui an. 

"Mai multe studii au arătat că bărbaţii sunt interesaţi să împartă responsabilitatea metodelor de contracepţie cu partenerele lor. Până acum, însă, au fost doar două metode valabile: prezervativele sau vasectomiile", a explicat Abdullah Al Noman, medic şi absolvent al Universităţii Minnesota, care a început studiile pentru această pastilă. 

Pilulele folosite de femei folosesc hormoni care perturbă ciclul menstrual, în timp ce echivalentul pentru bărbaţi ar fi urmat să ţintească secreţiile de testosteron. Numai că această abordare a dus la efecte secundare precum luarea în greutate, depresia, creşterea nivelului de colesterol. 

CITEŞTE ŞI Endometrioza, boala de care suferă o mulțime de românce: În universul în care e știută drept o „problemă de fertilitate”, doar noi cunoaștem adevărul. E timpul să afle toată lumea

YCT529, compusul care asigură contracepţia la bărbaţi

Astfel, pentru a dezvolta o pastilă non-hormonală, Noman a ţintit o proteină numită "receptor alfa pentru acid retinoic". Astfel, studiile au arătat că şoarecii care nu mai au această proteină în corp devin sterili. Noman a dezvoltat apoi un compus care blochează acţiunea RAR-Alfa. "Dacă ştim cum arată gaura cheii, putem face o cheie bună", a explicat Noman, conform Science Alert. 

Compusul chimic dezvoltat de Noman a fost numit YCT529 şi nu interacţionează cu receptorii RAR-Beta şi RAR-Gama, pentru a minimiza efectele secundare. 

Astfel, după ce a fost administrat şoarecilor pe cale orală timp de patru săptămâni, YCT529 a redus numărul spermatozoizilor şi a fost eficient în proporţie de 99% în prevenirea sarcinilor. 

"Contracepţia la bărbaţi va fi un plus, şi va aduce pe piaţă o nouă metodă prin care bărbaţii şl femeile se pot feri de sarcini nedorite", a transmis ONG-ul Male Contraceptive Initiative. 

VEZI ŞI Legătura dintre anticoncepționale și tromboze. EMA: Vom investiga

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel