Data actualizării:
Data publicării:

Antibioticele, armă în mâna unor soldaţi neinstruiţi! Dr. Florentina Ioniţă Radu, despre decesele despre care nu s-a vorbit în pandemie

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila", Florentina Ioniţă Radu, a vorbit despre ușurința cu care se iau antibiotice.

Florentina Ioniţă Radu a explicat de ce este de părere că antibioticele pot reprezenta un pericol şi „pot deveni o armă" în mâna unor persoane neavizate.

„Este momentul în care să ne dăm seama că antibioticele pot reprezenta, de fapt, un pericol, că pot deveni o armă în mâna unor oameni neinstruiţi, unor soldaţi neinstruiţi. Subiectul trebuie să ne preocupe foarte tare. (...) Paleta de antibiotice care a fost administrată în această perioadă, în ultimii doi ani de pandemie, a determinat ca un număr foarte mare, impresionant, de pacienţi să se prezinte la spital cu infecţii cu Clostridium pe care le-am putut gestiona foarte greu. De asemenea, au fost persoane care au și murit din cauza Clostridiumului, ceea ce nu este normal să se întâmple.

Antibioticul în mâna unor persoane neavizate sau unor medici care nu sunt instruiţi suficient cred că ar trebui să ne preocupe foarte tare", a afirmat medicul militar, marţi, la conferinţa organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş", în colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias" şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila", în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România".

„Spuneați că, în ultimii zece ani, nu s-au mai dat antibiotice, fără prescripție, de la farmacie. Vă contrazic. Consumul de antibiotice în România a fost paralel cu apariția din ce în ce mai multor farmacii. Sunt foarte frecvente aceste cazuri. Este adevărat că mi s-a întâmplat ca eu să nu pot să cumpăr un antibiotic fără rețetă, dar șoferul meu a putut să cumpere fără rețetă. Uneori, și doamnele farmaciste sunt impresionate de un pacient care vine și zice: mi-e rău, am febră etc. La această parte trebuie lucrat mult mai mult”, a mai zis comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", Florentina Ioniţă Radu în cadrul dezbaterii moderate de jurnalistul Val Vâlcu.

Youtube video image

VEZI ȘI: Amenințare majoră pentru sănătate: Care sunt efectele apariției superbacteriilor. Rafila: Trebuie să reducem consumul antibioticelor!

Un protocol de colaborare a fost încheiat astăzi de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Universitar de Urgență Elias și cu Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul unui proiect finanțat prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, care vizează controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și a rezistenței la antibiotic. 

Proiectul „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și  gestionarea consumului de antibiotic” contribuie la consolidarea sistemului de sănătate prin  propuneri de politici de sănătate publică. Acesta abordează integrat unele dintre cele mai serioase  probleme din Europa și de la nivel global: infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența la antimicrobiene, care au consecințe severe nu numai pentru sănătatea umană și animală, ci și pentru întreaga societate, devenind o problemă de sănătate publică generală, care necesită acțiune urgentă și coordonare intersectorială. 

La conferința de presă online organizată cu ocazia semnării protocoalelor de colaborare au participat peste 50 de profesioniști din domeniul sănătății, domenii conexe, precum și importanți decidenți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel