Ansamblu folcloric pentru copiii români din Spania. Ica Tomi, Asociaţia Salva: E mare lucru să îi atragi spre dansurile populare româneşti
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Facebook Asociación Hispano Rumana SALVA
Facebook Asociación Hispano Rumana SALVA
Păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identițății românilor care au ales să trăiască în afara granițelor României, sunt obiective pe care atât guvernanții cât și organizațiile non guvernamentale încearcă să le realizeze.

Asociația Hispano-Româno Salva, este un proiect dedicat românilor care trăiesc în Spania. În emisiunea Apel la Educație, transmisă de DC Diaspora, președinta asociației, Ica Tomi, a prezentat una dintre numeroasele activități care sunt organizate în special pentru copiii românilor care trăiesc în Spania.

”Anul acesta am înființat un ansamblu folcloric de copii. Sunt copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Este un ansamblu care se numește ”Muguraș de Salvie”. Noi tare ne mândrim cu acești copilași pentru că este mare lucru să îi atragi spre dansurile spre dansurile populare românești. Sunt copii care merg și studiază în Spania, în limba spaniolă, se dezvoltă în cultura spaniolă și pentru noi este foarte important ca acești copii să înțeleagă cine sunt, de unde vin și care le sunt rădăcinile. În fiecare săptămâna, sâmbăta este în special dedicată copiilor. Toată lumea știe ca aici este locul de întâlnire unde vin toți copiii din zonă. În afară de repetițiile pentru ansamblul folcloric, avem și alte activități pentru copii prin care încercăm să ne păstrăm limba, cei care nu o știu bine să progreseze, să o învețe prin jocuri și activități”, a declarat președinta asociație, Ica Tomi.

”Sunt și români care sunt asimilați în societatea spaniolă. Tu ca și emigrant, în momentul în care te duci într-o țară străină, ca să nu fii marginalizat și ca să poți să iți faci un loc în această societate încerci să te integrezi cât mai bine. Această integrare de fapt, de multe ori, se confundă și se ajunge la asimilare. Dar eu cred că nu sunt foarte mulți cei care își renegă originile”, a mai adăugat Ica Tomi.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

Citește și:

"Ei nu se simt români". Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania: Nu o văd ca pe o ruptură, este doar un mod de viață

Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania a explicat în cadrul unui interviu acordat pentru DC NEWS și Ştiri Diaspora că în Spania există una dintre cele mai mari comunități de români, și, deși cei mai în vârstă păstrează tradițiile românești, apartenența la România este tot mai scăzută în rândul copiilor, mai ales în cazul celor care s-au născut și învață acolo. Totuși, aceste cazuri sunt încă destul de rare, susține Ica Tomi.

"Se mai consideră români conaționalii noștri din Spania? Care mai este în acest moment sentimentul de apartenență la România, după atâția ani de România?", a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.

"Sigur că da. Comunitatea românească este foarte mare aici în Spania, dar deja vorbim de a doua și poate chiar a treia generație de români aci în Spania. Copiii care s-au născut aici, care studiază și sunt incluși în sistemul de învățământ din Spania, sigur că ei vorbesc doar în limba spaniolă, învață spaniola și cultura spaniolă, dar eu cred că totuși a doua generație încă mai vorbesc limba română. Nu știu ce va fi la a treia, la a patra generație pentru că totuși ei nu se identifică foarte tare cu România, ei nu se simt români, la copii mă refer.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel