Data actualizării:
Data publicării:

ANPC, după ce românii au luat cu asalt rafturile magazinelor cu ulei: "Nu există niciun motiv de îngrijorare"

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Horia Miron Constantinescu
Horia Miron Constantinescu

După ce rafturile magazinelor au fost luate cu asalt pentru ulei, ANPC le recomandă românilor să nu se lase manipulați. Stocurile inutile făcute în case cresc cantitatea produselor care se vor strica și arunca.

"Ca urmare a unei discuții purtate, în cursul acestei dimineți, de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cu reprezentanții la vârf ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine, în urma unei FALSE alarme propagate online, suntem în măsură să vă comunicăm cele mai recente date, care nu justifică realizarea de stocuri de alimente, de către consumatori”, informează ANPC.

România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei

România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei.

Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantități atât de mari de către un număr considerabil de cetățeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obișnuită a lanțului comercial.

 ANPC se află în permanentă legătură cu reprezentanții marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, ca și până acum, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanță cu respectarea drepturilor lor.

De altfel, simpla mutare a unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă.

 Am întâlnit asemenea situații, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creșterii accelerate a prețurilor, în perioada următoare.

Și atunci, și cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul și cantitatea de alimente care se vor altera și vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator.

ANPC s-a asigurat că nu exită nici un motiv de îngrijorare pentru consumatori și îi asigură încă o dată pe aceștia că noi suntem aici pentru a vă informa și proteja, așa cum am făcut-o mereu, în ultimii 30 de ani", se arata in comunicatul transmis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Si Marile reţele comerciale solicită consumatorilor să abordeze o atitudine responsabilă şi să nu achiziţioneze mai mult decât cantităţile necesare consumului zilnic,

Astfel se va evita să transforme stocurile acumulate individual într-un caz nejustificat de risipă alimentară şi pentru a putea ca fiecare cetăţean să aibă acces nemijlocit la produsele debază.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), remis sâmbătă AGERPRES, toate magazinele alimentare sunt deschise şi funcţionează normal, conform programului.

"Se constată o creştere a cererii pentru unele produse alimentare de bază neperisabile, comparativ cu perioade anterioare. Personalul lucrează la asigurarea ritmicităţii optime în aprovizionare. Transmitem un mesaj general de responsabilitate şi chibzuinţă în efectuarea cumpărăturilor pentru a putea asigura o aprovizionare echilibrată a tuturor cetăţenilor şi pentru a evita risipa alimentară", afirmă AMRCR.

În aceste zile se observă o creştere a cererii pentru anumite alimente de bază, cu precădere cele neperisabile

Reiterăm mesajul către consumatori să abordeze o atitudine responsabilă şi să nu achiziţioneze mai mult decât cantităţile necesare consumului zilnic, astfel încât să evite să transforme stocurile acumulate individual într-un caz nejustificat de risipă alimentară şi pentru a putea ca fiecare cetăţean să aibă acces nemijlocit la produsele de bază.

Magazinele pot lua măsuri punctuale şi temporare de limitare a cantităţii comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei, precum şi asigurării aprovizionării echilibrate a întregii populaţii", se mai spune în document. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel