Data publicării:

Anomalia din adâncurile Pământului. "Bomba cu metan" din Siberia pune în pericol milioane de oameni - VIDEO

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Anomalia din adâncurile Pământului. "Bomba cu metan" din Siberia pune în pericol milioane de oameni / Foto: Pixabay
Anomalia din adâncurile Pământului. "Bomba cu metan" din Siberia pune în pericol milioane de oameni / Foto: Pixabay

În Siberia se produce un fenomen neobișnuit care pune în pericol viața a milioane de oameni.

Dezastrele naturale s-au întețit în ultima vreme, de la incendiile devastatoare din Turcia, Grecia și Bulgaria, până la valurile ucigașe de căldură din America de Nord. Iată că acum un alt fenomen neobișnuit amenință lumea. Este vorba despre topirea permafrostului, care poate elibera o ”bombă cu metan” în atmosferă, ceea ce ar fi o adevărată catastrofă în această regiune din Rusia.

Un studiu recent realizat de către o echipă de oameni de știință din Germania, Suedia și Norvegia a constatat că o caniculă extremă din Siberia a provocat o ”anomalie de temperatură” de 6 grade Celsius, în perioada cuprinsă între anii 1979 și 2000, potrivit Ziare.com. Pe lângă acest lucru, experții au observat că vara din 2020 a produs o creștere semnificativă a emisiilor de gaz metan din calcarul din regiune, un eveniment care va conduce la detonarea unei ”bombe cu metan” în atmosferă.

”Metanul este deosebit de periculos aici, deoarece potențialul lor de încălzire al atmosferei este de multe ori mai mare decât al dioxidului de carbon”, a spus dr. Nikolaus Froitzheinm, principalul autor al studiului, de la Universitatea din Bonn, Germania.

Fenomenul este unul foarte periculos, mai ales că experții susțin că metanul are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, în primii 20 de ani de când ajunge în atmosferă .În regiunea periculoasă din Siberia, unde permafrostul se topește, iar metanul ajunge în aer, trăiesc numai puțin de 4 milioane de oameni. Viața acestora este acum în pericol. 

Youtube video image

Temperatura globală, creștere alarmantă în ultimul secol și jumătate

Din 1880, temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut cu 0,07°C (0,13°F) în fiecare deceniu. Numărul respectiv poate părea neglijabil, dar în timp, a devenit considerabil. În plus, rata de schimbare a temperaturii a crescut semnificativ în ultimele decenii la 0,18°C (0,32°F) din 1981. Ca urmare a acestui proces de încălzire globală, crizele de mediu au devenit cele mai mari provocări în prezent.

În acest grafic global al temperaturii, Neil R. Kaye, om de știință al datelor climatice, descrie modul în care temperaturile medii lunare s-au schimbat de-a lungul a aproape 170 de ani. Valorile temperaturii au fost comparate cu mediile preindustriale (1850-1900). Toate etapele încălzirii globale le puteți vedea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel