Urmărește emisiunea live
ANM: Avertizare de vreme extremă. Cod Galben de caniculă și furtuni. Unde vin vijeliile și grindina
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
 Foto: Crisan Andreescu
Foto: Crisan Andreescu
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vremă extremă pentru următoarele zile.

COD GALBEN

Sâmbătă, valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18...21 de grade.

Notă: În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

De asemenea, în interval 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00 sunt vizate instabilitate atmosferică temporar accentuată și  ploi însemnate cantitativ

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Notă: În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoză 22 - 29 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de sud-vest a țării, dar mai ales în zona de munte aferentă, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

Prognoză 29 august - 5 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în est și sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile vestice, dar și local deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Prognoză 5 - 9 septembrie 

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel