ANM, alertă meteo generală: Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni - Harta zonelor vizate
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Au fost emise alerte meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni. 

Astăzi, 6 iulie 2022, este în vigoare un Cod Galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. 

”În intervalul menționat valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.” anunță ANM. 

Cod Galben de averse, descărcări electrice, vijelii și grindină

În același timp, meteorologii au emis, cu valabilitate de la ora 10:30 până joi, 7 iulie, la ora 12:00, Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. 

”În intervalul menționat, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...40 l/mp.” conform ANM. 

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii

În plus, de la ora 12:00, intră în vigoare un Cod Portocaliu valabil până în ziua următoare, tot la ora 12:00. Se anunță instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii.

”În jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp.” anunță ANM. 

Vremea în București

Pentru București, a fost emisă o prognoză specială, pentru intervalul 6 iulie, 10:30 - 7 iulie, 12:00: 

”Vremea va fi caniculară, cu o temperatură maximă în jurul a 35 de grade, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Începând de după-amiază va crește probabilitatea pentru înnorări accentuate, intensificări ale vântului, vijelii și, mai ales în cursul nopții de miercuri spre joi și al dimineții de joi, pentru descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă în medie de 10...15 l/mp; în unele cartiere se pot depăși 30...35 l/mp. În cursul nopții de miercuri spre joi, temperatura minimă va fi de 18...20 de grade”. 

Citește și: Apele Române, apel pentru raționalizarea apei. Localitățile afectate de secetă. ”Nu recomandăm udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine”

Când se emite Cod Galben

Când fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Când se emite Cod Portocaliu

Când fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel