Data publicării:
ANM, alertă meteo generală. A fost emis Cod Galben de averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină
ANM a emis alertă meteo de Cod Galben pentru astăzi, până la ora 23:00.
Alertă meteo de Cod Galben
Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în intervalul: 8 iulie, ora 12:00 – 8 iulie, ora 23:00.
”În intervalul menționat, local în Oltenia, Dobrogea, sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei și în nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.” anunță ANM.
Local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică și sâmbătă (9 iulie) și duminică (10 iulie), conform meteorologilor.
Vezi în Galeria Foto județele vizate
Prognoza specială pentru București
Pentru astăzi, 8 iulie, pentru intervalul 12:00 - 23:00, a fost emisă o prognoză meteo specială de către ANM: ”Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, dar probabilitate redusă de ploaie. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.”
Prognoza meteo pe o lună
Săptămâna 11.07.2022 – 18.07.2022
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, dar ma ales în cele intracarpatice.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 18.07.2022 – 25.07.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în centru și la munte.
Săptămâna 25.07.2022 – 01.08.2022
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregi țări, dar mai ales în regiunile vestice.
Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 01.08.2022 – 08.08.2022
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Iulie, cea mai călduroasă lună a anului. Maximă absolută de 44,3 grade Celsius
Iulie este cea mai călduroasă lună a anului, în timp ce gradul de instabilitate este mai redus în majoritatea zonelor ţării, conform caracterizării climatice a acestei luni, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Meteorologii susţin că, în luna iulie, asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. "Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere cu 1-3 grade Celsius faţă de luna iunie", explică specialiştii ANM.
Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2021 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie lunară multianuală depăşeşte 22 de grade Celsius în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în sudul Podişului Moldovei, pe Valea Prutului şi local, în Câmpia Timişului. În estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana, în Culoarul Mureşului şi local, în Dobrogea, valorile temperaturii medii sunt cuprinse între 20 - 22 grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News