Ankara nu va accepta din partea SUA întârzierea creării zonei de securitate din Siria
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ankara nu va accepta tactici de întârziere din partea Washingtonului după încheierea acordului bilateral în vederea stabilirii unei zone de securitate în nord-estul Siriei, a declarat joi ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, informează AFP.

"'(Statele Unite) trebuie mai întâi să fie sincere şi trebuie să înţeleagă că Turcia nu va tolera tactici de întârziere", a afirmat ministrul Cavusoglu în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ankara.

O delegaţie americană se află în prezent în Turcia pentru a lucra la deschiderea unui centru de operaţiuni destinat coordonării cu autorităţile turce în vederea operaţionalizării unei "zone de securitate" în nordul Siriei. 

Această zonă vizează crearea unui tampon între frontiera turcă şi teritoriile controlate de miliţia kurdă Unităţile de Protecţia a Poporului (YPG), susţinută de SUA, dar pe care Turcia o consideră o formaţiune teroristă. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, comandantul Sean Robertson, a anunţat miercuri că acordul încheiat va fi implementat "în etape". 

Evidenţiind faptul că mai sunt de reglementat numeroase detalii, Cavusoglu a precizat că în această zonă vor exista posturi de observaţie şi vor fi instituite patrule de militari turci şi americani. 

"Promisiunea (preşedintelui american Donald) Trump este o zonă de 20 de mile" (aprox. 30 km), a precizat şeful diplomaţiei turce. 

Încheierea acestui acord săptămâna trecută la capătul unor negocieri dificile a permis prevenirea lansării unei ofensive turce împotriva YGP, promisă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 

În 2016, armata turcă a lansat o ofensivă terestră în nord-vestul Siriei împotriva grupării Stat Islamic şi a YPG. În 2018, ea a lansat o a doua ofensivă împotriva luptătorilor kurzi, ocupând enclava Afrin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel