Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor cu vaporul Al Suwaikh din România în Golful Persic.

'Animals International cere infringement împotriva autorităţilor române, care au trimis 66.000 de oi în miezul verii în ţări de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planetă, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România (...) Într-o scrisoare recentă parvenită Animal International, ANSVSA susţine că densitatea obişnuită a fost redusă cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizaţie Comisiei Europene dezvăluie că densitatea nu mai contează atunci când stresul termic depăşeşte o anumită limită. (...) Chiar dacă destinaţia iniţială era Kuweit, vaporul a făcut alte 4 opriri în Arabia Saudită, Dubai, Qatar şi Oman', se arată într-un comunicat al Animals International. Directorul pe UE al Animals International, Gabriel Păun, a precizat, cu prilejul unei conferinţe de presă, că vaporul a plecat pe 14 iulie din România, călătoria durând trei săptămâni - o lună.

'Dovezile pe care le-am colectat arată că Regulamentul pentru bunăstarea animalelor pe durata transportului nu a fost respectat şi cerem Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României', a spus Păun. El a menţionat că, la sosirea la destinaţie, sute de animale au murit din cauza stresului termic acumulat pe vapor. 'Câte au murit pe vapor nu ştim, pentru că nu am avut acces acolo (...). Într-o scrisoare pe care am primit-o de la conducerea ANSVSA ni s-a spus că numărul de animale pe vapor a fost de 66.000 de ovine, că acesta reprezintă cu 20% mai puţin decât transportă de obicei acel vapor special pentru a asigura mai mult confort animalelor şi că mortalitatea ar fi fost de doar 0,05%', a declarat Păun, exprimându-şi îndoiala cu privire la acest procent. El a afirmat că în iulie 2018 Animals International a trimis o scrisoare Guvernului, Ministerului Agriculturii, ANSVSA, avertizând că e posibil ca această companie de transport să vină în România să ia animale vii. 'Nu am primit niciun răspuns, în octombrie anul trecut premierul a folosit scrisoarea noastră ca să meargă personal în Golf şi să îi invite să vină. Au venit la sfârşit de noiembrie, în decembrie au bătut palma cu Ministerul Agriculturii', a adăugat Păun.

Adrian Oros, deputat PNL şi medic veterinar, a aminitit de proiectul de lege pe care l-a iniţiat privind transportul de lungă durată al animalelor vii în ţări din afara spaţiului comunitar. 'Ne dorim ca pe timpul verii să nu mai fie exportate de animale vii şi s-ar trece la exportul de carne şi produse din carne (...), acest lucru ar ajuta economia fantastic şi chiar pe crescători, pentru că intermediarii care exportă animalele vii în zona Golfului le cumpără de la crescători la nişte preţuri derizorii (...). Crescătorul român nici măcar nu câştigă foarte mult din acest export de animale vii, nu mai vorbesc că s-ar crea vreo 5.000 şi ceva de locuri de muncă în prelucrarea şi comercializarea produselor din carne', a declarat Oros. El a afirmat că proiectul de lege prevede ca la îmbarcarea animalelor şi pe durata transportului să fie un medic veterinar care să ţină un jurnal privind aspectele legate de sănătatea şi bunăstarea animalelor. 'Nu dorim să oprim exporturile de animale vii, dar acestea să fie conforme, sa respecte toate prevederile din regulamentul european, iar în perioada caniculară, când nu se pot respecta aceste condiţii, să se suspende exportul de animale vii', a adăugat Oros. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel