Anik G1, un nou satelit Telesat
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Luni seara a avut loc o noua lansare de la cosmodromul din Baikonur, lansare operata de compania ILS- International Launch Services, cu ajutorul rachetei sale Proton M. Am avut parte de un scenariu clasic de zbor, intins pe parcursul a 9 ore si 13 minute si care a inclus 5 activari ale modulului auxiliar de propulsie Breeze M.

Dimineata, ILS anunta ca intregul zbor a decurs conform asteptarilor, toate manevrele orbitale au fost reusite si pasagerul, satelitul Anik G1, a fost lasat intr-o orbita GTO cu caracteristicile 9138 km x 35786 km x 13.4 grade inclinatie.

Aceasta a fost lansarea cu numarul 385 in istoria lui Proton, a 79-a operata de ILS si a doua a anului 2013.

Cateva date despre pasager.

Satelitul Anik G1 apartine operatorului canadian Telesat. El este construit de compania Space Systems/Loral pe platforma LS1300. Satelitul are o durata estimata de viata de 15 ani. Anik G1 este echipat cu 24 de transpondere in banda C, 28 de transpondere in banda Ku si 3 transpondere in banda X. Anik G1 va fi plasat la slotul orbital 107.3 grade vest, alaturi de Anik F1. Anik G1 cantareste 4.9 tone.

Compania Telesat cu sediul in Ottawa Canada este unul din liderii de pe piata internationala a telecomunicatiilor detinand o flota proprie de 14 sateliti la care se adauga inca 13 sateliti apartinand altor operatori dar care sunt de asemenea sub controlul Telesat.

Experienta de peste 40 de ani in domeniul spatial (primul satelit Telstar1 fiind lansat in 1962) este reflectata de multitudinea pozitiilor orbitale detinute: la 118.7 grade vest, 111.1 grade vest, 107.3 grade vest, 82 grade vest, 72.7 grade vest, 63 grade vest, 37.5 grade vest, 15 grade vest, 76.5 grade est si 138 grade est.

Un amanunt interesant este acela ca societatea Telesat este detinuta prin asociere de Loral Space Communications Inc. (64%) si departamentul de pensii publice al Canadei (36%).

Loral Space & Communications mai are in portofoliu 56% din grupul XTAR in care are ca partener concernul spaniol HISDESAT (fondat de Hispasat S.A si Spanish Ministry of Defence), insa si-a instrainat recent, in urma unor probleme legale si tehnice la satelitii pe care ii construieste, partea centrala a afacerii - compania SS/L, catre canadienii de la MDA Corporation (MacDonald Dettwiler) contra sumei de 875 milioane de dolari.

Space Alliance

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel