Anglia, libertate totală faţă de COVID-19. S-au ridicat aproape toate restricţiile, masca nu mai e obligatorie
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 19 iul 2021, 07:11
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Anglia scapă de aproape toate restricţiile, iar de luni, 19 iulie 2021, masca nu mai este obligatorie. În plus, sălile de spectacole, stadioanele şi restaurantele se deschid la capacitate maximă. 

Totuşi, premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat duminică pe britanici să fie precauţi şi să se autoizoleze, când li se cere.

Majoritatea restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus au fost ridicate în Anglia luni, redenumită Ziua libertăţii în pofida unei creşteri a numărului de contaminări, care îi îngrijorează pe mulţi oameni de ştiinţă şi responsabili politici, relatează AFP.

Începând de la miezul nopţii în Anglia, sălile de spectacol şi stadioanele se pot redeschide la capacitate maximă, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri şi nu mai există o limită privind numărul de persoane reunite. Purtarea măştii nu mai este obligatorie, dar recomandată în mijloacele de transport şi magazine, iar telemunca nu mai este o cerinţă.

Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat duminică pe britanici să fie precauţi şi să se autoizoleze atunci când li se spune, într-un mesaj video lansat în ajunul ridicării majorităţii restricţiilor anti-COVID-19 în Anglia. Şeful executivului i-a încurajat de asemenea pe conaţionalii săi să-şi facă şi "a doua injecţie" (doză de vaccin, n.red) atunci când li se solicită acest lucru, notează Reuters.

Boris Johnson a fost forţat să se izoleze chiar în ajunul sfârşitului tuturor restricţiilor din Anglia: prim-ministrului a fost de fapt atins de obligaţia carantinei din cauza unei întâlniri care a avut loc vineri cu ministrul sănătăţii, Sajid. Javid, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat, la fel ca Boris Johnson.

În Marea Britanie, carantina este declanşată dacă sunteţi „raportat” de aplicaţia de urmărire Covid şi în prezent peste jumătate de milion de cetăţeni obişnuiţi din întreaga Anglie sunt obligaţi să se izoleze pentru că au avut contact cu persoane infectate, scrie Mediafax.

Cine vine din Franţa stă în carantină, chiar dacă e vaccinat 

Începând cu 19 iulie, tuturor britanicilor care au două doze  de vaccin anti-COVID venind înapoi din țările de pe lista portocalie, li s-a spus că nu vor trebui să stea în carantină la domiciliu timp de 10 zile. Acest lucru va rămâne valabil pentru toate țările din zona portocalie, cu excepția Franței. Această decizie i-a înfuriat pe britanicii deoarece a fost anunțată pe ultima sută de metri. Oamenii își cumpăraseră deja bilete spre Franța, știind că vor fi exceptați de la carantină, dar Guvernul s-a răzgândit brusc. Autoritățile britanice susțin că există îngrijorări cu privire la această țară, având în vedere creșterea numărului de cazuri de infectare cu varianta BETA, identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

Mai mult, cei care vin din Franța nu doar că vor sta în carantină începând cu 19 iulie, dar vor fi și obligați să facă teste anti-COVID.  Orice vaccinat care vine din Franța sau care a fost în Franța în ultimele 10 zile,  după 19 iulie va putea să părăsească carantina după ziua a cincea folosind sistemul „test to release", care constă într-un test făcut în ziua a cincea. Costul acestui test este acoperit de fiecare individ în parte.

VEZI FURIE în Regat: Toți vaccinații care vin din Franța intră în carantină. Cititor DCNews: Insuportabil. Orice călător se simte mai în siguranță în afara UK

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?