Urmărește emisiunea live
Anglia - Franţa, rezultat în sferturile CM 2022. Cine va înfrunta surpriza Maroc în semifinale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Selecţionata Franţei, campioana mondială en titre, s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins formaţia Angliei cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă seara, pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în ultimul sfert de finală.  

Franţa şi-a confirmat statutul şi a câştigat, după un joc mai pragmatic în faţa unei formaţii care a jucat bine, dar nu a reuşit să confirme speranţele puse în această generaţie. Aurelien Tchouameni (17) şi Olivier Giroud (78) au marcat pentru Les Bleus, ambii din pasele lui Griezmann, în timp ce golul englezilor a fost înscris de Harry Kane (54 - penalty), care a ratat în final un penalty ce putea duce meciul în prelungiri.

Francezii au început jocul ceva mai bine şi au avut prima ocazie (11), prin Giroud, care a trimis cu capul de la 10 metri, la centrarea lui Dembele, însă Pickford a reţinut. În min. 17, Tchouameni l-a surprins pe Pickford cu un şut de la 26 de metri, la colţ.

Echipa pregătită de Deschamps a făcut un pas înapoi, iar selecţionata Albionului a preluat controlul, apărând astfel şi primele ocazii la poarta lui Lloris. Portarul lui Tottenham a fost la post la lovitura liberă executată de Shaw (21), iar apoi l-a blocat pe Harry Kane în careu (22).

În min. 26, Upamecano a avut o intervenţie imprudentă la Kane în careu, dar nu s-a acordat nimic. Anglia a mai avut o şansă notabilă până la pauză, prin Kane, al cărui şut din marginea careului (29) a fost respins de Lloris. Francezii s-au mai remarcat pe fază ofensivă doar prin mingea trimis peste poartă de Mbappe, de la circa 11 metri (39).

Echipa Three Lions a început bine şi repriza secundă, iar Bellingham a avut şansa egalării, însă Lloris a respins de sub transversală şutul trimis din marginea careului de noua vedetă a fotbalului britanic (47).

Anglia a restabilit egalitatea, în min. 54, când Kane a marcat în poarta colegului său de club din penalty, după ce Saka a fost faultat în careu de Tchouameni. Jucătorii pregătiţi de Southgate au continuat ofensiva şi Lloris s-a remarcat în două rânduri, la şuturile lui Saka (60) şi Kane (62).

În min. 70, la o lovitură liberă executată de Henderson, Maguire a trimis periculos cu capul, iar mingea a şters bara. După ce Rabiot l-a testat pe Pickford de la distanţă (55), Giroud a ratat o mare ocazie de gol, din 7 metri, Pickford opunându-se salvator (77).

Un minut mai târziu, atacantul lui AC Milan nu a mai ratat din 6 metri la centrarea lui Griezmann (78), înscriind ceea ce avea să fie golul victoriei. Griezmann a devenit jucătorul cu cele mai multe assist-uri la naţionala Franţei (all-time), 28, devansându-i pe Zinedine Zidane (26) şi Thierry Henry (27). Anglia, vicecampioana europeană, s-a aruncat din nou în atac şi a obţinut o şansă de egalare, un penalty la un fault comis de Theo Hernandez la Mount, însă Harry Kane a irosit-o, şutând mult peste poarta colegului său de la Tottenham (84). Ultima încercare a englezilor a fost o lovitură liberă de la 18 metri, trimisă de Rashford un pic peste poartă (90+11).

Aceasta a fost a treia întâlnire dintre cele două echipe la Cupa Mondială, englezii câştigându-le pe primele două, cu 2-0 în 1966, când au obţinut singurul lor titlu mondial, şi cu 3-1 în 1982. Franţa este prima campioană mondială en titre care ajunge în sferturile ediţiei următoare de la Brazilia în 2006. Săania şi Germania au ieşit din faza grupelor după ce au cucerit titlurile mondiale în 2014, respectiv 2018.

Portarul Lloris deţine acum recordul de selecţii la naţionala Franţei, 143, cu una mai mult decât Lilian Thuram. Lloris are şi cele mai multe meciuri ale unui francez la Cupa Mondială, 18, devansându-i pe Thierry Henry şi Fabien Barthez (câte 17). Harry Kane l-a egalat pe Wayne Rooney, cei doi fiind acum golgheterii all-time ai naţionalei Angliei, cu 53 de goluri, scrie Agerpres.

Finalistele ediţiei trecute, din Rusia, s-au calificat în semifinalele Cupei Mondiale 2022. Croaţia va întâlni Argentina pe 13 decembrie, în prima semifinală, iar Franţa va juca împotriva revelaţiei Maroc, pe 14 decembrie, în a doua semifinală, Anglia - Franţa 1-2 (0-1).

Au marcat: Harry Kane (54 - penalty), respectiv Aurelien Tchouameni (17), Olivier Giroud (78). Harry Kane a ratat un penalty în min. 84 (şut peste poartă). Al Khor, Al Bayt Stadium: 68.895 spectatori Cupa Mondială 2022 - sferturi de finală.

Echipele de start

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 8. Jordan Henderson, 4. Declan Rice, 22. Jude Bellingham - 17. Bukayo Saka, 9. Harry Kane (căpitan), 20. Philip Foden.

Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve: 13. Nicholas Pope, 23. Aaron Ramsdale - 7. Jack Grealish, 10. Raheem Sterling, 11. Marcus Rashford, 12. Kieran Trippier, 14. Kalvin Phillips, 15. Eric Dier, 16. Conor Coady, 18. Trent Alexander-Arnold, 19. Mason Mount, 24. Callum Wilson, 25. James Maddison, 26. Conor Gallagher.

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 5. Jules Kounde, 4. Raphael Varane, 18. Dayot Upamecano, 22. Theo Hernandez - 8. Aurelien Tchouameni, 14. Adrien Rabiot - 11. Ousmane Dembele, 7. Antoine Griezmann, 10. Kylian Mbappe - 9. Olivier Giroud.

Selecţioner: Didier Deschamps. Rezerve: 16. Steve Mandanda, 23. Alphonse Areola - 2. Benjamin Pavard, 3. Axel Disasi, 6. Matteo Guendouzi, 12. Randal Kolo Muani, 13. Youssouf Fofana, 15. Jordan Veretout, 17. William Saliba, 20. Kingsley Coman, 24. Ibrahima Konate, 25. Eduardo Camavinga, 26. Marcus Thuram.

Arbitru: Wilton Sampaio; arbitri asistenţi: Bruno Boschilia, Bruno Pires (toţi din Brazilia); al patrulea oficial: Mohammed Abdulla Mohammed (Emiratele Arabe Unite).

VEZI ȘI - Maroc, prima echipă din Africa ce se califică în semifinalele Cupei Mondiale, după ce a eliminat Portugalia lui Cristiano Ronaldo / Foto

Selecţionata Marocului a devenit prima echipă africană calificată în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal, după ce a învins neaşteptat echipa Portugaliei cu scorul de 1-0 (1-0), sâmbătă, pe Al Thumama Stadium din Doha, în sferturile de finală ale ediţiei din Qatar.

Leii din Atlas au scris istorie în Qatar, Youssef En-Nesyri (42) marcând unicul gol al partidei, una în care lusitanii au dezamăgit, fiind departe de evoluţia din partida cu Elveţia (6-1).

Seleccao, campioana europeană din 2016, a dominat jocul de la un capăt la altul, şi-au creat o serie de ocazii, însă a fost lipsită de inspiraţie şi de un dram de noroc, pierzând din cauza unei singure greşeli, comisă de portarul Diogo Costa. Marocanii au fost din nou impecabili în defensivă, cum au demonstrat şi în partida cu Spania.

Echipa antrenată de Fernando Santos a avut prima ocazie, în min. 5, când Joao Felix a reluat cu capul la colţul scurt la o lovitură liberă executată de Bruno Fernandes, dar Bounou a respins.

De partea cealaltă, vârful En-Nesyri, de la Sevilla, a avut două lovituri de cap ameninţătoare (6, 26), însă imprecise, iar Zyiech (18) a şutat pe lângă de la 20 de metri. Portugalia a mai trecut o dată pe lângă deschiderea scorului, prin acelaşi Joao Felix (31), cu un şut de la 20 de metri, deviat de El-Yamiq peste poartă. Africanii au replicat prin şuturile lui Amallah (35), imprecis, şi Boufal (35), fără probleme pentru Diogo Costa. Joao Felix a apărut din nou bine la finalizare (39), dar a trimis din drop de la 15 metri peste poartă. În min. 42 s-a petrecut faza care a decis soarta meciului, Attiat-Allah a centrat de pe stânga, iar En-Nesyri s-a înălţat imperial şi a marcat cu capul, profitând de ieşirea greşită a lui Diogo Costa. Portugalia a fost aproape de o egalare rapidă, însă şutul din întoarcere al lui Bruno Fernandes (45) a lovit transversala. VEZI FOTO ȘI CONTINUAREA AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel