Angelika Maurer, de negăsit. Cms. Untaru, semnal de alarmă: Ei nu găsesc răspuns nici în societate, nici în familie, nici printre prieteni, nici la şcoală! Nu sunt dovezi, doar suspiciuni
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto Poliţia Română
Foto Poliţia Română
Comisarul-şef (r) Mihai Untaru a vorbit, pentru DC NEWS, despre cazul dispariţiei Angelikăi Maurer, tânăra căutată de sute de oameni în pădurile din jurul Sibiului. Acesta trage un important semnal de alarmă pentru autorităţi în contextul acestui caz. 

Pe 15 februarie, familia Angelikăi Maurer i-a raportat dispariţia la poliţie. Conform acestora, fata nu mai dăduse niciun semn de mai bine de o săptămână. Pe 2 martie, sute de voluntari, alături de poliţişti şi reprezentanţi ISU au participat la o amplă acţiune de căutare a acesteia într-o pădure de lângă Sibiu. A fost cercetată o arie vastă de teren, dar tânăra nu a fost găsită.

"Este cea mai mare desfășurare de forțe implicată în căutarea unei persoane, atât din prisma arealului mărit cât și prin numărul foarte mare de persoane participante în această acțiune. Vorbim despre peste 400 de persoane atât forțe de ordine cât și voluntari, echipaje canine și din cadrul Inspectoratului General al Aviației, dar și drone pe care le-am folosit concomitent. Ne-am îndreptat atenția asupra acestei zone întrucât la finele săptămânii trecute polițiștii sibieni au descoperit mai multe obiecte, posibil să-i fi aparținut tinerei pe care o căutăm. Astfel s-a decis perierea Pădurii Dumbrava de la marginea orașului Sibiu”, a explicat Elena Welter, purtător de cuvânt a Poliției Județene Sibiu. 

Vineri, 3 martie, au fost date publicității ultimele imagini (video) care o surprind pe Angelika pe stradă. Criminaliștii recunosc că întârzierea cu care s-a anunțat dispariția fetei a dus la pierderea multora dintre dovezi.

"Angelika Claudia Maurer are o înălțime de 165 de cm, aproximativ 75 de kg, ochi verzi și păr șaten deschis, de lungime medie. Nu se cunosc articolele de vestimentație pe care tânăra le-ar fi purtat în momentul plecării, și nici eventuale semne particulare. Cetățenii care pot oferi informații despre această femeie sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgență 112”, anunţă autorităţile.

Semnal de alarmă tras de comisarul-şef (r) Mihai Untaru: Factorii de răspundere din societate nu îşi asumă responsabilitatea

"Din ce am văzut şi eu, ştim de plecarea din cămin şi intrarea în pădure. Pare o dispariţie voluntară. Momentan aşa o tratăm. Lucrurile astea, care se întâmplă din păcate din ce în ce mai des în ultimii ani, arată o stare de neadaptabilitate a unui segment de societate la ceea ce înseamnă actualitate. Din toate punctele de vedere: politic, social, etc. 

Oamenii, la vârsta asta, se află într-un proces de formare a personalităţii. Când copiii ăştia nu au răspunsuri la foarte multe întrebări, aleg soluţii ciudate. Nu e de competenţa poliţiei. Practic, asemenea situaţii trebuie tratate cu mare atenţie de psihologi, ca şi cazuistică socială, şi atrasă atenţia. Mai mult decât atât, pentru că urma o formă de învăţământ, societatea nu încearcă să ofere copiilor, prin ceea ce înseamnă pregătire şcolară, un proces de informare a tineretului privind situaţia actuală. Probleme care generează tulburări de comportament sunt din ce în ce mai dese. Formele de învăţământ nu tratează cu atenţie lucrul ăsta. Probabil că mulţi, care nu au parte de consiliere nici acasă, nici între prieteni, aleg soluţii sub forma asta. 

Aş vrea să cred că o vor găsi în viaţă, dar după părerea mea nu o vor mai găsi. Ar trebui văzut şi analizat istoricul comportamental al acestei fete, ca să îţi poţi da seama ce ar fi putut să facă. A ajuns pe prima pagină situaţia asta, dar cred că sunt foarte multe astfel de situaţii, fiecare cu particularităţile ei. Dar văd că factorii de răspundere din societate nu îşi asumă responsabilitatea de a găsi şi un mijloc de pregătire a tineretului pentru asemenea impacturi psihologice. Ei nu găsesc răspuns la întrebările lor nici în societate, nici în familie, nici printre prieteni, nici la şcoală!", a explicat Mihai Untaru pentru DC NEWS. 

Întrebările care trebuie puse în zona dispariţiei 

"La toate cazurile semnalate presei nu se oferă toate informaţiile. Aici nu există dovezi, ci doar suspiciuni. Ai date care să te ducă pe o anumită pistă? Nu. Avem câteva secvenţe care o arată pe fata aia cum a plecat din cămin, că avea nişte probleme comportamentale motivate de o situaţia personalizată ai ei. Şi atât. Nu avem alte răspunsuri. Dacă nu ai nişte elemente definitorii în caz, poţi doar să tricotezi pe lângă cazul ăla. Ipoteze pot fi câte vrem. Asta e realitatea concretă. 

Luat în ansamblu, pare că vorbim de o tulburare comportamentală care, în final, arată ca o dispariţie voluntară. Nu avem prea multe elemente ca să o finalizăm într-un rezultat. 

Părerea mea, după datele existente la ora actuală, e că e greu să o mai găsească în viaţă. Ce motivaţie avea să intre în pădure? Pe de altă parte, hai să întrebăm specialişti. Ce faună e prin pădurea aia pe acolo? Să fie întrebaţi vânătorii din zonă ce animale sălbatice sunt prin zone. S-ar putea să fie câini, e adevărat, dar nu am auzit de urşi pe acolo sau alte animale", a mai explicat acesta. 

"Polițiștii sibieni continuă activitățile specifice în vederea depistării Angelikăi Maurer. Imediat ce avem noi informații, le vom comunica”, a transmis IPJ Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel