Data actualizării:
Data publicării:

Angajaţii din spitale, testaţi pe banii lor. SANITAS anunţă procese cu ministerul. "Anul trecut eram eroi..."

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Viorel Huşanu, preşedintele SANITAS, a anunţat că sindicatele vor da în judecată ministerul Sănătăţii dacă angajaţii din spitale vor fi obligaţi să se vaccineze sau să se testeze cu propriii bani pentru a mai putea lucra. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Noi nu ne opunem vaccinării, din start vreau să spun asta, şi nici testării, dar pe banii angajatorului, nu pe banii salariaţilor. Nu se poate ca o infirmieră cu un salariu de 2000 şi ceva de lei să fie obligată să se testeze de 4 ori pe lună, să consume jumătate din salariu pe teste. Anul trecut eram eroi, intram la pacienţii COVID-19 fără mască, fără echipament de protecţie, iar acum trebuie să dăm jumătate din salariu pe teste, în condiţiile în care alţi pacienţi, neasiguraţi chiar, sunt testaţi din banii statului: Nu e normal", a declarat Viorel Huşanu, preşedintele SANITAS, la Antena 3. 

Întrebat ce mesaj are pentru ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care vorbeşte despre siguranţa pacienţilor în propunerea acestor măsuri, Viorel Huşanu a spus că "aceasta trebuie să fie prioritatea sistemului de sănătate, să protejăm pacientul. Dar să înţelegem şi angajaţii. Repet, aceştia au luptat cu mâinile goale anul trecut. Aceste cadre medicale s-au imunizat natural. De ce să ne răzbunăm pe ei acum?". 

Ministerul Sănătăţii, ameninţat cu instanţa 

"Din estimarea noastră, sunt între 30 şi 40 % dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat. 2500 de salariaţi din 8500 de la spitalele din subordinea Primăriei Bucureşti nu sunt vaccinaţi. Cu siguranţă vom apela la avocaţi, am apelat deja la unii, şi vom acţiona în instanţă de fiecare dată când va exista un caz de obligare de vaccinare sau testare pe banii salariaţilor", a mai punctat preşedintele Sanitas. 

Ce spune Ioana Mihăilă 

„Vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu COVID. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu. Testare rapidă sau testare PCR cu o anumită frecvenţă pe care o decid specialiştii, cei de la INSP. Doar cadrele medicale nevaccinate. (…) Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate, în principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care e nevaccinată”, a declarat ministrul, duminică, la Digi 24.

Sondaj DC NEWS

DCNews a realizat un sondaj despre vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a personalului medical, ca-n statele mai sus amintite. Rezultatul sondajului arată că 41,2% dintre cei care au răspuns, adică 18.035 de cititori DCNews consideră că ar trebui să fie obligatorie vaccinare anti-COVID-19 pentru personalul medical. 58,8%, adică 25.758, sunt împotriva acestei variante. 

VEZI Angajații din sistemul medical, TEST pe BANII LOR. Baciu, despre vaccinarea obligatorie. SONDAJ DCNews cu peste 40.000 de voturi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel