Angajaţii care capturează câini în Bucureşti, instruiţi să intervină doar la sesizări - Audio
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook ASPA
Facebook ASPA
O înregistrare care ar arăta cum şeful Serviciului de Capturări din Bucureşti, Ionuţ Vasile, le spune celor care se ocupă de strângerea câinilor fără stăpân de pe străzi să intervină doar la sesizări arată o posibilă cauză a tragediei de sâmbătă, 21 ianuarie, când o femeie şi-a pierdut viaţa în zona Lacului Morii, după ce a fost sfâşiată de câini. 

În februarie 2021, primarul general Nicuşor Dan a semnat delegarea atribuţiilor de coordonare a ASPA către Diana Pungă, city-managerul Bucureşti, aşa cum arată şi fotografia ataşată. 

Potrivit unor surse DC NEWS, Diana Pungă a cerut ulterior directorului ALPAB să ceară detaşarea şefului echipelor de capturare de la ASPA, iar în locul său l-a adus pe Ionuţ Vasile, un angajat al PMB fără experienţă în acest domeniu. În primele sale zile la noul post, Ionuţ Vasile le-ar fi spus, conform înregistrării ataşate, angajaţilor care se ocupă de capturarea câinilor să nu mai intervină decât la sesizări. 

"Am auzit ceva, dar nu ştiu dacă e adevărat, că ai transmis tu cuiva să ridicăm câini doar la sesizări, nu să mai ridicăm şi noi de pe stradă!", se aude spunând unul dintre angajaţi. 

Răspunsul lui Ionuţ Vasile confirmă spusele acestuia. "Pentru moment, da, dar îţi spun şi de ce. E problemă mare cu motorina şi cu locurile în adăposturi, foarte mare problemă!", a afirmat el. 

"Şi dacă merg între două sesizări, ca să înţeleg, dacă văd vreun câine pe stradă, ce fac?", a insistat angajatul. 

"Dacă poţi să îl iei, îl iei. Doar dacă poţi!", a răspuns şeful echipelor de capturare. 

"Păi ori îl iau, ori nu îl mai iau? Că eu pot să iau orice câine de pe stradă de pe domeniul public", a replicat angajatul. 

"Şi în restul timpului ce fac? Mă duc la reclamaţii şi stau acolo?", a întrebat şi un alt angajat. 

În urmă cu un an, în februarie 2022, Primăria Capitalei anunţa că programul echipelor ASPA a fost mărit, pentru a asigura permanenţa echipelor de intervenţie. Chiar Diana Pungă făcea declaraţii despre aceste lucruri la acel moment. 

„Pe lângă activitatea de îngrijire a câinilor comunitari în adăposturi, pe lângă campaniile de adopţii şi pe lângă campania de sterilizare a animalelor fără pedigree, ASPA lucrează şi pentru siguranţa bucureştenilor. Recentele măsuri luate de ASPA pentru îmbunătăţirea activităţii pe teren sunt o garanţie pentru un spaţiu public mai sigur în Bucureşti”, a transmis Diana Punga, administratorul public al oraşului.

Pentru sesizări şi probleme legate de animalele fără stăpân din Capitală, Primăria Generală a pus la dispoziţia bucureştenilor numărul de telefon 021 9844.

Am încercat şi noi să o contactăm pe Diana Pungă pentru informaţii privind activitatea ASPA, dar şi pentru o reacţie cu privire la înregistrarea prezentată, dar aceasta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel