Angajatele, din ce în ce mai stresate. Nu mai fac față cu munca și responsabilitățile personale: "Angajatorii trebuie să ţină cont"
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an și se plâng că angajatorii nu le sprijină.

Jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an, iar 49% dintre acestea, un procent în creștere față de 2023, declară că angajatorii nu le sprijină în eforturile de a-și echilibra responsabilitățile profesionale cu cele personale, conform studiului global Deloitte Women @ Work 2024, citat de Agerpres.

În contrast, studiul arată o scădere la un sfert a proporției femeilor care se simt epuizate, de la peste o treime în 2023 și aproape jumătate în 2022.

Dintre participantele la studiu, 16% și-au schimbat locul de muncă anul trecut, mai multe decât în ultimii doi ani la un loc, în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar și din cauza unui echilibru precar între viața profesională și cea personală și a lipsei de flexibilitate a programului de lucru.

Doar una din zece femei afirmă că poate discuta deschis cu managerul

Doar una din zece femei care au participat la studiu afirmă că poate discuta deschis cu managerul despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Aproape toate (95%) se tem că, dacă ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, și-ar reduce șansele de promovare, iar 93% sunt convinse că volumul de muncă nu le-ar fi ajustat corespunzător într-o astfel de situație.

În ceea ce privește responsabilitățile din viața personală, deși majoritatea femeilor care au participat la studiu lucrează cu normă întreagă (88%), ele poartă și responsabilitatea principală pentru creșterea copiilor (50%), chiar și atunci când câștigă mai mult decât partenerul. În același timp, 37% dintre femeile care trăiesc în cuplu spun că acordă prioritate carierei partenerului față de propria carieră, aspect valabil chiar și pentru 10% dintre cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.

"România este pe drumul cel bun"

"Concluziile studiului indică faptul că angajatorii trebuie să ţină cont, în elaborarea politicilor de personal, de particularităţile existente în cazul femeilor - responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor şi/sau a altor persoane, mediul social şi cultura din care provin -, astfel încât să le sprijine să depăşească provocările legate de aceste particularităţi şi să le ajute să îşi valorifice potenţialul profesional, oferindu-le şanse egale cu bărbaţii în această direcţie. România este pe drumul cel bun din acest punct de vedere, având în vedere că înregistrează una dintre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi, de 4,5%, faţă de media europeană de 12,7% (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proporţia femeilor în funcţii de conducere este în jur de 50%", a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, şi coordonatorul programului SheXO Club.

Conform studiului, organizațiile considerate lideri ai egalității de gen (Gender Equality Leaders) sunt încă rare - doar 6% dintre participante lucrează pentru astfel de companii. Aceste femei sunt mai optimiste în privința perspectivelor lor de carieră și, implicit, sunt mai dispuse să rămână pe termen lung la același angajator. De fapt, peste 60% dintre femeile angajate la Gender Equality Leaders intenționează să își păstreze locul de muncă mai mult de trei ani, comparativ cu 41% din totalul respondentelor, iar 92% dintre ele doresc să avanseze către o poziție de conducere în cadrul organizației.

Doar 7% estimează că vor rămâne cu actualul angajator mai mult de cinci ani,

Dintre participantele la studiu, doar 7% estimează că vor rămâne cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorită oportunităților de învățare și dezvoltare, potențialului de avansare în carieră sau echilibrului dintre viața personală și cea profesională.

În ceea ce privește modul de lucru, mai mult de 40% dintre participante afirmă că angajatorul lor a implementat recent o politică de revenire la birou, completă pentru un sfert dintre acestea și parțială pentru restul. Dintre femeile care au fost nevoite să revină permanent la birou, o cincime consideră că productivitatea lor a scăzut.

Studiul Deloitte Women @ Work 2024 a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 5.000 de femei din zece țări, oferind o perspectivă globală asupra experiențelor femeilor în mediul de lucru. Respondentele lucrează preponderent cu normă întreagă (88%), în companii din diverse domenii și ocupă diferite poziții, inclusiv funcții de conducere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel