Anemie, dieta recomandată. Acționează ca medicament
Anemia poate fi cauzată de lipsa de fier sau de acid folic. Pentru fiecare dintre aceste carențe se recomandă, pe lângă suplimente nutritive, o dietă care acționează ca un medicament.
Lipsa de fier cauzează anemia feriprivă, care provoacă o reducere a numărului de globule roșii. Organismul are nevoie de un nivel constant de 4 grame de fier. Zilnic se pierde aproximativ 1 miligram de fier prin piele, mucoase sau urină. Femeile pierd mai mult fier prin menstruație sau în perioada sarcinii.
Copiii suferă frecvent de anemie feriprivă în timpul perioadelor de creștere ca urmare a nevoii sporite de acest mineral. Impactul anemiei asupra copiilor: imunitate scăzută, infecții repetate, performanță școlară scăzută, IQ redus.
Anemia feriprivă cauzată de un consum inadecvat de alimente ce conțin fier se numește nutrițională și este cea mai frecventă. O alimentație vegetariană sau monotonă poate favoriza anemia nutrițională.
Simptomele sunt: oboseală, slăbiciune, paloare, piele uscată, unghii fragile.
Dietă recomandată
Medicii recomandă includerea în alimenaţie a ficatului, a cărnii roşii slabe, a peştelui, gălbenuşului, fructelor uscate şi a produselor lactate.
Consumați ceapă, usturoi, fasole, mazăre, nuci, seminţe, legume cu frunze verzi, verdeţuri proaspete.
Mâncați în fiecare zi alimente bogate în vitamina C, care stimulează absorbţia fierului în organism. Portocalele sunt la îndemână indiferent de sezon.
Cerealele integrale sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului. „De aceea nu este bine să asociem la aceeaşi masă cerealele integrale cu alte alimente bogate în fier”, atrage atenția prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.
Exemple de meniuri
Mic dejun: un pahar cu lapte, biscuiți integrali, suc de portocale
Prânz: conopidă, pui, salată verde
Gustare: fructe de sezon
Cină: omletă cu roșii, pâine, un iaurt
Sau
Mic dejun: iaurt cu muesli, smoothie cu sfeclă roșie
Prânz: pește, spanac, paste integrale
Gustare: fructe de sezon
Cină: supă cremă de dovlecel și sparanghel, brânză de vaci
sau
Mic dejun: ou fiert sau poșat, pâine integrală, suc de portocale
Prânz: ficat, mazăre, salată de sezon
Gustare: kefir, biscuiți
Cină: salată de legume, vinete, fistic, migdale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News