Andrew Tate nu este primul influencer arestat în România. Aceleași acuzații, două țări din Vest implicate, 12 ani de procese într-un caz aproape uitat astăzi
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Andrew Tate nu este primul influencer arestat în România pentru acuzații de natură sexuală. În 2004, un caz asemănător a debutat, după plângerile părinților privind sechestrarea unor fete, cu zeci de percheziții, cu mascați, jandarmi și arestări, filmări spectaculoase oferite presei. Și s-a finalizat, după fuga peste graniță a protagonistului, cu procese în două țări occidentale, una oferindu-i azil politic, cealaltă o decizie de extrădare.

Cu doi ani înainte de apariția rețelelor sociale, un ”mentor spiritual” cu zeci de mii de adepți avea, în România, statutul de influencer. Gregorian Bivolaru era considerat guru suprem de către membrii Mișcării Spirituale pentru Integrarea în Absolut (MISA), asociație de yoghini cu circa 40.000 de membri, pe care mulți o asemănau cu o sectă religioasă.

După ce unele persoane s-au plâns autorităților de influența MISA, care le-ar fi interzis copiilor să mai comunice cu părinții, au apărut și acuzații de sechestrare, sex cu minori și exploatare sexuală.

Ca și în cazul Tate, descinderile cu mascați, jandarmi și procurori în locațiile MISA au declanșat o adevărată furtună mediatică. Presa a susținut că sursele de finanțare ale MISA ar fi fost, pe lângă donațiile membrilor, și materialele de instruire în tantra-yoga, difuzate contra-cost pe piața europeană, fiind incriminate producții video considerate filme pornografice.

Cercetat sub control judiciar, Bivolaru a fugit peste graniță și s-a refugiat în Suedia, unde a primit azil politic.

”Procurorii au susţinut că, în perioada 2002 — martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de "profesor yoga" şi "mentor spiritual", prin abuz de autoritate şi ţinere în stare de aservire, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreţinut, în mod repetat, acte sexuale şi de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani şi alte foloase. De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistenţă şi remiterea altor foloase materiale, o altă cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora M.D. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum şi în aprilie 2003, a întreţinut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa mentor spiritual”, potrivit știrileprotv.ro.

În 2013, Bivolaru a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în rejudecare, la şase ani de închisoare cu executare în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor, perversiune sexuală în formă continuată şi trafic de minori.

Pentru că, între timp, părăsise Suedia, a fost arestat la Paris și în urma unui proces a fost extrădat de Franța, fiind încarcerat în România, în 2016. A fost eliberat condiționat, în septembrie 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel