Data publicării:

Profesorii cu probleme psihice ar trebui să predea? Mesaj puternic al unui medic către sistemul educațional

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

În timp ce tratamentele moderne permit multora să ducă o viață profesională normală, există temeri că afecțiunile psihice ar putea afecta activitatea didactică. Deși există specialiști care consideră că persoanele aflate sub tratament pot continua să predea, există și voci care susțin că ar trebui excluse din sistemul educațional din cauza riscurilor.

Conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar psihiatru, a criticat discriminarea cadrelor didactice cu afecțiuni psihice, susținând că tratamentele moderne permit menținerea unei vieți profesionale normale. El a condamnat tendința unor directori de a elimina astfel de persoane din sistem și a subliniat că oricine poate trece prin episoade psihice, mai ales în contextul dificil din România.

„Eu mai am o specialitate, sunt medic psihiatru, dar și medic de medicina muncii și vă spun că se întâmplă frecvent, chiar în instituții de învățământ, ca directorii unităților să-și dorească mătrășirea cadrelor didactice cu suferință psihică. Pe mine mă ajută oarecum și trecutul și faptul că am crescut într-o casă în care tatăl meu a fost medic psihiatru și mama învățătoare, și unul dintre profesorii mei, diagnosticat cu schizofrenie, era tratat de tatăl meu.

Mai nou, legislația interzice practicarea în învățământ de către persoanele cu tulburări psihice severe. Cu asta chiar nu sunt de acord pentru că sunt atât de bune tratamentele pentru psihoze, în ziua de astăzi, încât poți să ții un pacient extrem de bine ancorat și le spun adesea acestor persoane, atât de incisive, cu niște dorințe atât de brutale, că sunt chiar ele pasibile de un eveniment din acesta psihotic-depresiv în viața lor, pentru că atât de grea și cu atât de multe provocări este viața în România, și oricând poți să decompensezi psihic.

Ce-ți dorești? Ca după o muncă în învățământ, în medicină, să fii înlăturat doar pentru faptul că ai o suferință psihică? Dacă există tratamente bune, dacă îți găsești un terapeut bun cu care compatibilizezi, te ții de tratament și ai rezultate bune, de ce să nu lucrezi?”, a spus conf. univ. dr. Cozmin Mihai. 

„Toţi merităm o şansă"

Conf. univ. dr. Cozmin Mihai a explicat că tratamentele psihiatrice moderne sunt compensate 100% și extrem de eficiente, chiar și pentru cazuri severe. El consideră că toți pacienții merită o șansă, dar a atras atenția asupra celor care refuză constant ajutorul, evidențiind că încăpățânarea este unul dintre cele mai debilitante simptome. Cu toate acestea, are numeroase exemple de profesori și medici care, urmând tratamentul, au avut rezultate foarte bune.

„Tratamentele au evoluat foarte mult, performanțele lor au evoluat foarte mult, dar dacă nu își ia tratamentul există un risc. Au fost deseori situații de criză, ori nu se onorau rețetele compensate, nu își puteau achiziționa medicamentele... În momentul întreruperii terapiei se gândesc oamenii că ar putea avea o criză în activitatea școlară”, a spus Val Vâlcu. 

„Să ştiţi că tratamentele de care v-am zis sunt compensate sută la sută pentru că sunt tratamente care încep de la o fiolă care să coste 2000 de lei până la chiar 8000-9000 o fiolă din aceasta de ultimă generaţie şi bineînţeles că aceste tratamente au ajuns să fie compensate în întregime.

Din punctul meu de vedere, toţi merităm o şansă. Bineînţeles, vorbim de excepţii, persoane care nu vor să se ţină de tratament şi am spus că unul dintre cele mai importante şi debilitante simptome este încăpăţânarea. Nu e trecut în niciun manual de psihiatrie, dar pacienţii aceştia încăpăţânaţi care nu vor să se ţină de tratament şi care refuză ajutorul de nenumărate ori, într-adevăr, au un debut mai prost, dar eu am destul exemple chiar de profesori, de medici, pe care i-am tratat, pe care îi tratez, cu nişte rezultate foarte bune”, a spus conf. univ. dr. Cozmin Mihai. 

 

„Pacienţii psihiatrici sub tratament sunt calmi, sunt înţelegători"

Conf. univ. dr. Cozmin Mihai a subliniat că pacienții psihiatrici sub tratament sunt calmi și înțelegători, iar cei mai periculoși sunt cei care nu recunosc boala și refuză tratamentul.

„Societatea are de câştigat dacă investeşte în terapii moderne, recuperează capacitatea de muncă, îl inserează social pe omul în suferinţă, dar există această temere pentru că au fost acte de violenţă”, a spus Val Vâlcu.

„Ştiţi ce zic eu? Să-ţi fie mai frică de un şofer nemâncat la orele amiezii, decât de un pacient psihiatric sub tratament. Pacienţii psihiatrici sub tratament sunt calmi, sunt înţelegători. Mai periculoşi sunt cei care nu îşi recunosc boala şi nu îşi iau tratamentul”, a spus conf. univ. dr. Cozmin Mihai la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical. 

 

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel