Andre Jacques Garnerin și-a aruncat câinele cu parașuta la 1785
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
andre-jacques-garnerin
andre-jacques-garnerin

Andre Jacques Garnerin, cel care a realizat primul salt cu paraşuta, este omagiat de Google, la 216 ani de la primul salt cu paraşuta.

În Google Doodle-ul pentru Andre Jacques Garnerin şi primul salt cu parașuta, utilizatorii îi iau locul lui Andre Jacques Garnerin şi fac un salt cu paraşuta, în cadrul unui joc interactiv.

Andre Jacques Garnerin s-a născut pe 31 ianuarie 1769, în Paris. În timpul războaielor napoleoniene, Andre Jacques Garnerin a fost capturat de trupele britanice, vândut austriecilor şi ţinut prizonier în Buda (Ungaria).

Andre Jacques Garnerin şi-a lansat mai întâi câinele cu paraşuta

 Andre Jacques Garnerin (1769-1823) a efectuat, alături de profesorul său, Jacques Charles (1746-1832), inventatorul aerostatului cu hidrogen, numeroase zboruri cu balonul, devenind un adevărat împătimit al zborului. În timpul Revoluției franceze din 1789, în calitatea sa de comisar al Convenției, a fost numit în funcția de șef al trupelor de artilerie ale armatei franceze de nord. Luat prizonier de către austrieci, a profitat de cei trei ani petrecuți în pușcărie, pentru a pune la punct planurile primei sale parașute. La începutul anului 1797, Garnerin a efectuat primele experiențe, la Paris, cea finală constând în lansarea cu parașuta a câinelui său, care a avut o aterizare fără probleme, ajungând cu bine pe pământ.

 După această tentativă reușită, Garnerin s-a încumetat, la 22 octombrie 1797, să încerce pe propria piele invenția, sărind de la 1.000 de metri și băgând în sperieți spectatorii din parcul Monceau, dar reușind să aterizeze relativ bine cu "cearceaful său zburător", alegându-se doar cu o entorsă.

Garnerin și-a brevetat invenția în 1802, astăzi acest document fiind păstrat la Muzeul Institutului Național Francez al proprietății Industriale. A.J.Garnerin si-a continuat activitatea de aeronaut și parașutist până la 18 august 1823, când, la o aterizare greșită, s-a accidentat mortal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel