Data publicării:

Anchetă alegeri 2009. Procesele verbale, puse la dispoziția comisiei parlamentare

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Alegeri
Alegeri

Procesele verbale încheiate la alegerile prezidenţiale din 2009 au fost arhivate electronic, această arhivă a fost pusă la dispoziţia Parchetului şi va fi pusă şi la dispoziţia comisiei parlamentare, a declarat vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ. 

Întrebat dacă AEP a avut semnale de fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009 în turul al doilea, menite să schimbe în mod decisiv rezultatul scrutinului, Muhuleţ a negat. 

"Procesele verbale există arhivate într-o arhivă electronică pentru că este un efect al scanării la nivelul Birourilor electorale judeţene. Există o arhivă optică, a fost pusă la dispoziţia Parchetului, o vom pune şi la dispoziţia comisiei parlamentare. Au fost scanate şi cele de la secţiile de votare din străinătate. Contestaţiile venite din partea partidelor au fost soluţionate la vremea respectivă", a afirmat marţi Muhuleţ după audierea din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru prezidenţialele din 2009. 

Listele electorale și buletinele de vot, DISTRUSE

El a precizat că listele electorale au fost date spre topire în 2015, la un an după ce a fost încheiat mandatul de preşedinte, iar buletinele de vot se distrug, aşa cum prevăd toate legile electorale, la trei luni după alegeri. 

"Listele electorale conţin date cu caracter personal şi nu se păstrează. Listele suplimentare reprezintă un act care constată prezenţa unui alegător în secţia de votare şi a exercitării dreptului constituţional la vot, nu e un act prin care se pot frauda alegerile. E un act care constată ceva", a spus Muhuleţ. 

Vicepreşedintele AEP a subliniat că, din miile de sesizări primite, AEP a regăsit doar două ca fiind susceptibile de vot multiplu, dar şi acolo trebuie făcute verificări de către organele de urmărire penală. 

"Am transmis (n.r. organelor competente) dar nu ştiu care a fost concluzia", a spus Muhuleţ. 

Despre un eventual vot la câteva secunde în secţia de votare de la Paris în 2009, Muhuleţ a spus: "Am verificat (...) Preşedintele secţiei de votare de la Paris a fost amendat pentru prelungirea programului de votare între orele 21 şi 22.30 (...) A fost considerată secţie de votare întreaga curte a ambasadei. Eu aş interpreta această chestiune că s-a votat la câteva secunde ca o metaforă a faptului că au votat foarte mulţi alegători la respectiva secţie de votare", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel