Data actualizării:
Data publicării:

Dieta mediteraneană ne menține sănătoși. Medicul Anca Hâncu: Acest model alimentar poate fi introdus în România

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dieta mediteraneană ne menține sănătoși. Medicul Anca Hâncu - Acest model alimentar poate fi introdus în România. Sursa: captură video
Dieta mediteraneană ne menține sănătoși. Medicul Anca Hâncu - Acest model alimentar poate fi introdus în România. Sursa: captură video

Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit, la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani,  din 9 ianuarie 2023, despre  povestea dietei mediteraneene și ce beneficii aduce acest stil de viață.

Alegeri prezidentiale 2024

Dieta mediteraneană a fost declarată, pentru al șaselea an la rând, cea mai bună dietă pentru omul modern. 

"Mai mulți medici și nutriționiști au evaluat care este cea mai bună dietă și din nou, dieta mediteraneană a ieșit câștigătoare. Această dietă are în spate studii importante, care au arătat beneficiile pe care le aduce în prevenția diabetului zaharat, dar și pentru gestionarea acestuia, în prevenția obezității, a bolilor cardio vasculare. Să nu uităm și de menținerea statusului cognitiv, adică rămânem cu mintea trează, cu ajutorul acestei diete", a spus medicul Anca Hâncu.

Dar care sunt principiile acestei diete?

"Vegetalele (legumele și fructele) sunt principalul element al modelului mediteranean. Folosim ca sursă de grăsime principală uleiul de măsline, care are proprietăți antiinfalmatorii, fiind o grăsime sănătoasă. 

De trei ori pe săptămână stimulăm consumul de pește: pește gras, fructe de mare, pește slab,somon, ton, macrou, sardine, dar și dorada și păstrăv. De asemenea, putem consuma carne de pui, de curcan. Cotletul de porc este carne albă foarte sănătoasă. Dieta mediteraneană înseamă mâncare gătită în casă și mâncată în familie.

Să nu uităm de brânzeturi cu mai puțină grăsime, lactate fermentate, iaurt grecesc. Primul studiu făcut asupra acestei diete a demonstrat toate aceste beneficii asupra sănătății", a mai adăugat medicul Anca Hâncu.

 

Modelul mediteranean este foarte ofertant 

"Gustările trebuie să fie formate din nuci, migdale, alune, câte un fruct. Acestea trebuie consumate în locul gustărilor nesănătoase și calorice. Modelul mediteranean este foarte ofertant, dar trebuie să avem grijă la cantitate. Spre exemplu, dacă vom dacă turna prea mult ulei de măsline în salată, riscăm să consumăm multe calorii, de aceea trebuie să fim atenți. 

Sa mâncăm încet și să fim atenți la ceea la ceea ne ne sugerează corpul nostru: gust, miros și stare de sațietate. Să nu uităm că senzația de sațietate apare după 20-30 de minute. Această dietă este un model alimentar care poate fi introdus în România, unde avem pește, fructe și legume de sezon", a mai precizat Anca Hâncu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel