Analize pe care trebuie să le faci dacă ești însărcinată. Aproximativ 20% dintre gravide nu ajung la medic decât în momentul nașterii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Yan Krukov, de la Pexels
Fotografie creată de Yan Krukov, de la Pexels
În România, aproximativ 20% dintre gravide nu ajung la medic decât în momentul nașterii, iar un procent destul de mare de gravide au o îngrijire prenatală incompletă, astfel că mortalitatea maternă din România este peste dublul mediei europene, avertizează dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie și medicină materno-fetală.

Cercetările realizate de Unicef și de Banca Mondială relevă, potrivit dr. Luiza Maria Guzgă, și că România se află pe locul 2 în Europa la procentul de gravide minore, în 2019, 10% dintre copiii născuți aici provenind din mame adolescente. 

”Situația ideală de urmărire a unei gravide începe împreună cu medicul de familie încă din primele săptămâni de sarcină. O gravidă ar trebui să vină la medic în sarcină de 6-8 ori pentru un minim de investigații și analize. Astfel vor fi depistate gravidele cu risc crescut și selectate pentru investigații mai amănunțite”, subliniază dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie și medicină materno-fetală, care a făcut parte din echipa celui mai cunoscut nume în medicină materno – fetală, considerat părintele acestei discipline, profesor Kypros Nicolaides, la Kings College Hospital din Londra. 

Ecografiile necesare în sarcină, potrivit dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică – ginecologie și doctor în științe medicale, sunt: 



Dupa testul pozitiv - o ecografie importantă pentru a exclude o sarcină extrauterină


11-13 saptămâni și 6 zile – screening-ul pentru anomalii cromozomiale și complicații în sarcină împreună cu un set de analize uzuale de sânge


Morfologia de trimestrul 2 pentru a depista malformațiile fetale


28 săptămâni - un alt set de analize specifice de sânge 


32-36 săptămâni - Morfologia de trimestrul 3 


In ultimul trimestru, vizitele la medic ar trebui să fie efectuate lunar pentru evaluarea tensiunii arteriale și pentru a discuta întrebările, particularotățile și fricile pe care orice gravidă le are


Un set de analize sânge înainte de naștere 

După ce a studiat și a utilizat cele mai avansate echipamente medicale dezvoltate pentru femeile însărcinate, dr. Luiza Maria Guzgă speră că orice viitoare mamă din România să aibă acces, și în sistemul medical de stat, la toate investigațiile absolut obligatorii în sarcină: ”Trebuie dezvoltat un sistem prin care să se asigure accesul facil tuturor gravidelor, mai ales celor din zone defavorizate, la îngrijiri prenatale complete, performante și gratuite. Nu există nicio strategie de informare în sănătate la nivel național despre importanța urmării sarcinii. Spitalele nu sunt dotate cu centre de urmărire a sarcinilor cu risc crescut și nu sunt nici medici bine formați în medicina fetală, mai ales în orașele mici. Sper ca în curând, statul român să înțeleagă necesitatea screeningului obligatoriu și gratuit pentru anomalii cromozomiale în primul trimestru de sarcină și să investească în pregătirea medicilor români, aici în România.”, adaugă dr. Luiza Maria Guzgă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel