Data publicării:
De ce a denunțat Ponta Pactul de Coabitare. Efectele și un motiv electoral
Pactul de Coabitare, semnat în decembrie 2012, nu a fost respectat aproape niciun moment de cei doi semnatari, premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. O analiză DC News din iulie anul trecut arăta cum ambii, după doar șase luni de la absconsa întâlnire de la Cotroceni, au încălcat punct cu punct documentul politic. Denunțarea Pactului de Coabitare e un gest simbolic făcut de prezidențiabilul Ponta în fața unui președinte care vrea să fie jucător într-o campanie ce nu-l mai include.
Coabitarea este un artificiu instituțional pus în practică pentru prima dată în 1986, în Franța, după ce socialiștii președintelui Francois Mitterrand au pierdut legislativele în fața Dreptei, condusă de Jacques Chirac. Colaborarea Mitterrand-Chirac a durat aproape doi ani. La fel ca cea dintre Ponta și Băsescu.
Acordul Ponta-Băsescu a fost proslăvit de amândoi drept o mostră a maturității politice, o dovadă că statul este mai presus de dușmăniile personale. Deși au respins ideea că a fost cerut de partenerii vestici, aceștia au fost primii care au primit o copie a actului politic. Denunțarea Acordului nu va cutremura Bruxellesul, ci va fi văzut ca o nouă dovadă a infantilismului politic dâmbovițean. Mai ales pentru că cei doi semnatari au încălcat încă de la început prevederile înțelegerii.
Pactul, doar o bucată de hârtie
După câteva luni de la semnare, Băsescu îl pâra pe Ponta la FMI, Ponta pleca în China fără să-l înștiințeze pe Băsescu, ambii s-au jignit în nenumărate rânduri ș.a. În loc să revină pe făgașul pavat de regulile stipulate în document, premierul și președintele se străduiau să demonstreze că celălalt violează înțelegerea. Nu mai era nevoie de gestul lui Ponta de miercuri pentru ca Bruxellesul și Washigntonul să știe că înțelegerea politică a fost praf în ochi.
Singura îngrijorare a partenerilor vestici ar putea să fie pricinuită de situația geopolitică sensibilă. O escaladare a conflictului președinte - premier, chiar și în aceste ultime luni de mandat ale lui Băsescu, ar crea dificultăți.
Apologeții președintelui fac apel la semantică pentru a desluși "adevăratul" sens al cuvântului "păcăleală", aprobat de Băsescu atunci când un jurnalist l-a folosit în interviul de la B1 Tv. Declarația a fost însă una jignitoare, atât pentru cosemnatarul documentului, cât și pentru cei în fața cărora a girat stabilitatea politică prin Acordul de Coabitare.
Băsescu a încălcat Pactul și în ultimul ceas. Ponta, avantaj electoral
Dovada că președintele nu a dat doi lei pe înțelegerea semnată în 2012 este și comunicatul de presă dat de Administrația Prezidențială, în care premierul Ponta este făcut mincinos, deși în pact este stipulat că "părțile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel".
Acordul de coabitare a fost faza latentă a războiului Ponta - Băsescu.
Pasul simbolic al ruperii pactului a fost făcut de prezidențiabilul Victor Ponta. Liderul PSD avea nevoie de acest gest în startul campaniei electorale. Mesajul este unul de forță pentru electorat, în special pentru cel antibăsist. Premierul transmite că președintele Ponta nu acceptă compromisurile oneroase și să fie înjosit, nici măcar la nivel declarativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News