Data publicării:
ANAF, precizări despre popririle pe conturi. Ce trebuie să faci ca să fii înștiințat în avans
ANAF a făcut precizări importante privind popririle pe conturi.
ANAF a venit cu mai multe precizări, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora instituția ar pune popriri pe conturile românilor fără vreo înștiințare în prealabil sau fără să spună și care este motivul blocării conturilor.
"Potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care debitorul nu își plătește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedează la acțiuni de executare silită.
În conformitate cu prevederile art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, executarea silită începe prin comunicarea somației. În ceea ce privește înștiințarea contribuabililor cu privire la măsurile de executare silită întreprinse, respectiv somație și popriri, precizăm faptul că în situația în care debitorii sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual, organele fiscale procedează la înștiințarea acestora în mod operativ prin intermediul acestuia. În caz contrar, atât somația, cât și adresa de înștiințare privind înființarea popririi executorii, se comunică prin poștă, ceea ce conduce la un decalaj de timp de la momentul înființării popririi până la primirea de către debitor a unui astfel de document.
Ce este aplicația informatică e-Popriri
Astfel, dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se sting obligațiile fiscale restante sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită. Totodată, potrivit dispozițiilor art. 236 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute și/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
În vederea înființării popririlor asupra disponibilităților bănești existente în conturile bancare, precum și pentru ridicarea cu operativitate a acestor popriri, în cazul în care obligațiile fiscale restante au fost stinse, începând cu anul 2021, a fost pusă în funcțiune aplicația informatică e-Popriri. Prin intermediul acestui mecanism de poprire electronică, disponibilitățile bănești ale debitorului nu sunt afectate pe termen lung, întrucât aplicația informatică e-Popriri primește informații cu privire la sumele existente în conturile bancare ce pot fi poprite, pe care le sortează în ordine descrescătoare, iar ulterior se solicită instituției de credit virarea sumelor numai acelor bănci care dețin disponibilități bănești ce acoperă suma poprită.
ANAF: Recomandăm contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual
În acest mod nu se mai virează toate sumele existente în conturile bancare ci doar cele în limita sumei poprite. În fapt, sistemul informatic e-Popriri a condus la eficientizarea și accelerarea procesului de instituire/ridicare a popririlor, iar pe de altă parte, administrația fiscală a diminuat cheltuielile cu comunicarea actelor de executare silită către instituțiile de credit.
Recomandăm contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual, astfel încât să poată solicita ori să primească documente din partea administrației fiscale, să poată accesa oricând situația fiscală proprie, luând astfel la cunoștință cu celeritate despre orice măsură întreprinsă de administrația fiscală în vederea stabilirii și recuperării obligațiilor fiscale, potrivit legii", transmite ANAF într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News