ANAF majorează plafoanele de la care publică restanteţele
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a decia majorarea plafoanelor de la care publică obligaţiile restante ale contribuabililor pe site, pentru toate categoriile vizate, cel mai mult pentru persoanele fizice, de la 1.500 de lei la 15.000 de le, potrivit unui comunicat al instituției.
Astfel, potrivit unui proiect de ordin al ANAF, plafonul pentru marii contribuabili creşte la 500.000 lei, de la 100.000 de lei anterior. Pentru contribuabilii mijlocii, noul plafon este de 250.000 lei, faţă de 50.000 în prezent, iar pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, plafonul este de 100.000 de lei, în creştere de la 10.000 de lei anterior.
Pentru persoane fizice, noul plafon de la care se publică datoriile restante pe lista ANAF creşte de zece ori, de la 1.500 de lei la 15.000 de lei.
'Procesul de desfăşurare al acestei proceduri a generat, în perioada imediat următoare publicării actului normativ (Ordinul preşedintelui ANAF privind publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante - n.r.) şi până în prezent, cheltuieli semnificative pentru comunicarea notificărilor către debitori, astfel încât să fie duse la indeplinire prevederile legale mai sus invocate', se arată în referatul de aprobare al Ordinului citat.
[citeste si]
În prima variantă a legislaţiei de la reluarea publicării listelor cu datornicii la bugetele de stat, plafoanele erau chiar mai reduse, respectiv 100 de lei pentru persoane fizice, 500 de lei pentru alte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligaţii fiscale restante aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor libere, 1.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii şi 1.500 de lei pentru companiile mari.
Conform celor mai recente date ANAF, publicate la data de 30 septembrie 2016, un număr de 137.317 de contribuabili mici aveau la acea dată datorii totale de aproximativ 79 de miliarde de lei. De asemenea, 125 de contribuabili mari aveau la aceeaşi dată datorii ce depăşeau 3 miliarde de lei.(Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News