Ana Toma, specialist în nutriție, avertizează privind dietele minune de pe Internet: Ne punem în pericol sănătatea fizică și psihică
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Ana Toma, specialistă în nutriție, a explicat, într-un interviu pentru DC News ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă, care sunt excesele alimentare pe care le facem cel mai frecvent şi ne dăunează, de ce multe persoane, după ce au renunţat la diete, s-au îngrăşat rapid înapoi și ce riscuri ne asumam dacă urmăm diete de pe Internet în loc să apelăm la un nutriționist.

"O alimentație sănătoasă reprezinta armonia dintre două principii de bază: varietate și moderație. Scopul nostru trebuie să fie acoperirea necesarului de substanțe nutritive de care corpul are nevoie pentru atingerea unei stări de bine fizice și mentale", ne-a declarat Ana Toma.


Cele mai mari excese pleacă din ceea ce numim generic pofte


"Orice exces dăunează. Dar cele mai mari excese pleacă din ceea ce numim generic "pofte". Iar cel mai des întâlnite pofte sunt cele de carbohidrați și dulciuri. Ironia este că începem să ne gândim obsesiv la ciocolată, pizza și chipsuri tocmai pentru că ne impunem sa renunțăm definitiv la ele, ceea ce duce, într-un final, consumul în exces al acestor alimente", a spus nutriționista.

2. -imagine fara descriere- (captura-de-ecran-din-2022-02-05-la-16-42-48_97141300.jpg)

"Eu nu recomand dietele la absolut nicio vârstă"



"Eu nu recomand dietele la absolut nicio vârstă. Mă refer aici la dietele acelea care nu sunt altceva decât un culmul de restricții. În schimb, consider că o alimentație sănătoasă și variată trebuie să ne însoțească din primele luni de viață, până la adânci bătrâneți. Dacă ceea ce ne îngrijorează sunt kilogramele în plus, adoptarea unui stil de viața sănătos este un pas important pentru scăderea în greutate", a mai explicat aceasta.


Multe persoane susţin că, după ce au renunţat la diete, s-au îngrăşat rapid înapoi, care este explicaţia?


"Acest fenomen are loc tocmai pentru că apelam la diete restrictive. În general, oamenii vor să slăbească foarte mult într-un timp foarte scurt. Ajung să renunțe la anumite grupe alimentare, să mănânce extrem de puțin pentru a atinge o greutate ideală. Majoritatea sunt motivați de participarea la un anumit eveniment sau mersul în concediu. Cu acest scop în cap, fac eforturi pentru a se ține de programul alimentar autoimpus. După ce evenimentul a trecut, motivația scade, poftele câștigă teren și cad pradă exceselor alimentare, ceea ce duce la acumularea kilogramelor", a răspuns Ana Toma, întrebată care este explicația din spatele faptului că multe persoane după ce au renunţat la diete, s-au îngrăşat rapid.

3. -imagine fara descriere- (captura-de-ecran-din-2022-02-05-la-16-43-01_99793300.jpg)


Ce riscuri ne asumăm dacă urmăm diete de pe Internet în loc să apelăm la un nutriționist?


Întrebată ce riscuri ne asumăm dacă urmăm diete de pe Internet în loc să apelăm la un nutriționist, Ana Toma ne-a explicat: "Ne punem în pericol sănătatea fizică și psihică atunci când apelăm la diete de pe Internet. În general, aceste diete sunt foarte slabe în calorii, nu asigură nici pe departe necesarul energetic al unei persoane. Slăbim rapid, creem dezechilibre, ne sporim poftele, cădem pradă lor, ne îngrășăm la loc, suntem cuprinși de sentimente de vinovăție și rușine.


Un nutriționist știe sa compună un plan alimentar personalizat care să asigure necesarul de substanțe nutritive și care să țină oamenii departe de acest carusel alimentar".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel