Ana Cătăuță l-ar fi vrut mai ”vocal” pe Cîțu pe tema liberalizării pieței energiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Scăderea accizei la pompă (pexels)
Scăderea accizei la pompă (pexels)
Social democrata Ana Cătăuță îi dă dreptate lui Florin Cîțu pe subiectul scăderii accizei la combustibil 

Deputatul Ana Cătăuță a afirmat, la B1TV, că momentul în care intrat PSD la guvernare nu a fost unul deloc bun, cu o serie de crize, de la cea politică, la cea socio-economică și cea energetică, dar că scopul acestuia a fost de a găsi soluții pentru toate problemele. 

”Nu a fost o decizie ușoară, a fost să încercăm să rezolvăm o parte din aceste probleme. Ceea ce spunem noi este că se poate, inclusiv prețul la accize se poate reglementa pe o perioadă, pentru că pe lângă creșterea prețului la energie, și creșterea prețului la carburant contribuie foarte mult la inflație și afectează nivelul de trai al românilor. Nu voi comunica modul în care comunică dl Cîțu, mi-aș fi dorit să îl văd la fel de activ și când era ministru de Finanțe și s-a vorbit de liberalizarea pieței de energie și de gaz. Poate că atunci ar fi trebui să fie ceva mai vocal și să ne explice implicațiile reale ale acestei liberalizări într-un moment de criză pandemică”, a declarat Ana Cătăuță, la B1TV, cu privire la acuzațiile făcute de liderul PNL la adresa ministrului de Finanțe. 

Dar chiar și așa, social democrata susține că în unele chestiuni Cîțu are dreptate, dând ca exemplu reducerea accizei la combustibil. ”În unele chestiuni are dreptate. (...) În afara de faptul că ai garanția reducerii venitului la buget, aia este singura garanție, în rest, poate să scadă prețul cu un leu, dar nu știi pentru cât timp”, a explicat social democrata. 

Vezi și: Acciza la carburanți, la jumătate. De ce ”sună bine, dar s-ar putea să nu ajute deloc”. Coșea: Nu înseamnă scăderea prețului la pompă 

”PNL preferă să nu fie măsuri care intră cu bocancii în piaţă”

Florin Cîţu a cerut mai multă precauție în lansarea în spațiul public al posibilelor măsuri privind preţurile la energie, cel puțin până nu se decide care este calea de urmat.

"În ceea ce priveşte aceste măsuri eu aş fi foarte precaut să mai arunc în spaţiul public măsuri sau să vorbesc despre măsuri care intervin cu bocancii în piaţă. Problema este următoarea: dacă nu le facem, companiile iau măsuri să se protejeze, aşa şi la acciză. Credeţi că ieri când s-a anunţat că se scade acciza nu au existat companii în piaţă care au crescut preţul ca după aceea, poate, în viitor, să-l scadă ca să zică că a scăzut? Bineînţeles. E un comportament care poate fi speculat, pentru că noi aruncăm dinainte tot felul de scenarii pe piaţă. Cel mai bine este să nu mai aruncăm asta, să venim cu decizii când le avem şi atunci să facem. Aşa şi la energie. Haideţi să vedem care sunt măsurile. Eu prefer şi PNL preferă să nu fie măsuri care intră cu bocancii în piaţă şi să fie alte măsuri care să-i ajute pe români direct, pentru că avem nevoie de piaţa de energie, piaţa alimentelor, piaţa combustibilului şi după ce trece această criză să funcţioneze, nu să o distrugem acum, ca apoi să începem să ne întrebăm cu o reparăm", a declarat, miercuri, Florin Cîțu.

Vezi și: Florin Cîţu: Dacă scade acciza şi nu scad preţurile, CINEVA trebuie să răspundă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel