Data publicării:

UE vrea să își producă singură armele. Plan ambițios, dar cu finanțare incertă

Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Uniunea Europeană a dezvăluit o propunere ambițioasă de a spori masiv producția și achizițiile de armament în bloc, pentru a reduce dependența de Statele Unite și ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate, rămânând, bineînțeles, pe deplin angajați față de alianța noastră NATO”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, conform AFP.

„Trebuie să reglăm corect acest echilibru transatlantic, indiferent de dinamica electorală din SUA”, a spus ea, adăugând: „O capacitate îmbunătățită de acțiune ne va face un aliat mai puternic.”

Strategia Comisiei Europene pentru Industria de Apărare Europeană își propune, pe termen lung, să ofere stimulente producătorilor europeni de armament să investească mai mult, să își facă producția mai flexibilă și, pentru prima dată, să catalogheze colectiv ceea ce au disponibil.

Cu toate acestea, finanțarea acestei inițiative ambițioase este problematică pentru un continent care și-a redus investițiile în apărare timp de decenii după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Comisarul pieței interne al UE, Thierry Breton, a vorbit despre o nevoie finală de aproximativ 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari) pentru ca Uniunea Europeană să rivalizeze cu Pentagonul și industria americană de apărare.

Pentru a da start proiectului, Comisia intenționează să aloce 1,5 miliarde de euro din bugetul curent al UE, care se derulează până în 2027 - o sumă pe care Vestager a recunoscut că „nu este o grămadă de bani” având în vedere amploarea inițiativei.

„Dar tot poate funcționa ca un stimulent, ca un bonus... pentru că adevărata finanțare pentru o apărare mai puternică vine de la statele membre, iar acea finanțare va crește în anii următori”, a spus ea.

Unele țări, cum ar fi Franța, susțin ideea de obligațiuni UE pentru a finanța o bază de producție europeană de armament, similar cu ceea ce s-a făcut pentru a finanța redresarea economică după pandemia de Covid.

Însă țări „frugalale” precum Germania se opun acestui lucru, temându-se că va centraliza puterea bugetară la Bruxelles și va încălca suveranitatea națională asupra problemelor de apărare.

Oficialii UE spun că blocul se confruntă acum cu o „nouă paradigmă de securitate” cu o Rusie expansionistă care are acum o economie de război.

„Pentru a contracara revenirea războiului de înaltă intensitate la granița noastră, am decis să trecem la treaptă superioară”, a declarat Breton reporterilor.

În timp ce UE și țările UE au sprijinit Ucraina financiar și cu arme și echipamente militare, producția de armament a rămas în urmă, blocul ratând obiectivul de a oferi Kievului un milion de obuze de artilerie promise.

Breton a spus că, ajutat de o Lege UE existentă în sprijinul producției de muniții, blocul furniza acum Ucrainei aproximativ 80.000 de obuze pe lună.

Vestager a declarat că, de la invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina până în iunie anul trecut, cele 27 de țări membre ale UE au cheltuit peste 100 de miliarde de euro pe achiziții de armament.

„Aproape 80% din această sumă a fost cheltuită în afara Uniunii Europene, iar Statele Unite singure au reprezentat peste 60% din aceste cheltuieli. Acest lucru nu mai este sustenabil”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel