Americanii dau patru scenarii posibile ale rezultatelor alegerilor din SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Presa din SUA scrie că se așteaptă pe scară largă ca republicanii să recâștige puterea după patru ani în minoritate.

Astăzi, ochii lumii sunt îndreptați spre alegerile de la jumătatea mandatului din Statele Unite, care vor decide soarta țării și, de asemenea, puterea efectivă pe care o va avea președintele Joe Biden în următorii doi ani, cu structurile celor două Camere ale Parlamentului.

În Senat, unde vor fi aleși o treime din membrii săi, deci 35 din 100, cele mai importante curse pentru a decide controlul sunt Georgia, Pennsylvania, Nevada, Arizona, New Hampshire, Carolina de Nord, Ohio și Wisconsin, potrivit The Hill.

Scenariul 1: Victoria republicană este clară

Primul scenariu, pentru mulți cel mai probabil, este cel al unei victorii clare a republicanilor. Sondajele spun că alegătorii ar prefera controlul republican al Congresului dezaprobând munca președintelui Biden, dar, în același timp, democrații au avantajul de a ocupa multe locuri, adică de a avea un candidat deja ales și ”testat” care trebuie să apere locul lui, în timp ce republicanii, deși sunt în general favoriți, au ales mulți politicieni nepopulari pentru cursă.

Momentul numărării ar putea dura, dar marți seara (miercuri dimineața în România) s-ar putea deja să se arate primele semne ale unei victorii republicane clare dacă mulți cetățeni ar prefera sp meargă împotriva actualului președinte. Prezența la vot va fi, de asemenea, decisivă.

Scenariul 2: O aparență de victorie democratică

Pentru democrați, avantajul de a avea toate sondajele împotrivă este că, dacă există o înfrângere mai puțin cruntă decât se așteptau, aceasta ar putea fi revândută ca o victorie și o revenire de ultim moment. De exemplu, partidul lui Biden ar putea păstra controlul asupra Senatului. Pentru a face acest lucru, va trebui probabil să câștige trei dintre cele mai critice patru curse: Pennsylvania, Georgia, Arizona și Nevada. 

Democrații ar începe să se simtă mult mai bine dacă ar putea adăuga câteva victorii de bun augur, cum ar fi înfrângerea candidaților republicani din Pennsylvania și Arizona.

Scenariu 3: Victorie de tip ”avalanșă” pentru republicani

Un ”val roșu” nu ar fi o surpriză. Rata de aprobare a președintelui Biden este constantă la 40%, o cifră la fel de scăzută sau mai mică decât cotele de aprobare ale lui Donald J. Trump în 2018, Bill Clinton în 1994 și Barack Obama în 2010.

După cum amintește ziarul american în fiecare dintre aceste cazuri, partidul de opoziție a câștigat încă 40 sau mai multe locuri în Cameră și a câștigat votul total cu aproximativ șapte puncte procentuale sau mai mult. Marți seara, dacă republicanii se îndreaptă spre triumf, semnele vor fi clare imediat. Prima ar fi o victorie pentru senatorul Marco Rubio și guvernatorul Ron DeSantis în Florida, unde voturile se numără rapid.

Scenariu 4: O surpriză democratică

O victorie clară a democraților nu se așteaptă de la nimeni, nici măcar de la ei, și cu siguranță ar fi o surpriză. Cu toate acestea, rămâne o posibilitate. Pentru New York Times, revoltele sunt posibile în state precum Wisconsin, Ohio și Carolina de Nord, chiar dacă republicanii sunt în mod clar favorizați.

Niciun președinte cu un grad de aprobare de mai puțin de 50% nu și-a văzut vreodată partidul câștigând locuri în Cameră într-un scrutin la mijlocul mandatului, dar momentul politic este unic, iar polarizarea SUA este extremă chiar acum.

Mulți simpatizanți democrați se tem că democrația este în pericol, alții sunt furioși pe decizia Curții Supreme de a anula Hotărârea Roe v. Wade care a permis dreptul la avort. La alte alegeri de jumătate de mandat, acești alegători ar rămâne acasă, de data aceasta ar putea merge să susțină partidul lui Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel