Amenințări FĂRĂ PRECEDENT în Caucaz după ce al doilea cel mai mare oraș azer a fost bombardat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Se intensifică disputa în zona Munților Caucaz. Azerbaidjan și Armenia sunt tot mai aproape de o confruntare directă.

Luptele dintre Armenia și Azerbaidjan pentru regiunea disputată din Nagorno-Karabakh s-au intensificat dramatic după ce Baku a acuzat forțele armene bombardarea cu rachete a orașului Ganja, care se află în afara teritoriului disputat. Cel puțin un civil a fost ucis și alți 4 răniți în atacul de duminică asupra orașului Ganja, al doilea ca mărime din Azerbaidjan, aflat la 100 km. nord de capitala regiunii Nagorno-Karabakh, Stepanakert.

Armenia acuză Azerbaidjanul de uciderea civililor

Între același timp, Armenia precizează că Stepanakert, orașul atacat vineri, a fost lovit din nou duminică de forțele azere. Au fost rapoarte despre morți și răniți civili atât în ​​capitala regiunii, cât și în orașul istoric Susha, ministerul de externe al Armeniei acuzând forțele azere de „țintirea deliberată a populației civile”. 

„Nagorno-Karabakh este teritoriul nostru“

Într-un interviu televizat, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a stabilit condiții pentru întreruperea luptelor care ar fi imposibil de acceptat de Armenia. El a spus că „Nagorno-Karabah este teritoriul nostru” și că forțele armene „trebuie să părăsească teritoriile noastre, nu la nivel declarativ, ci faptic”, să ofere un calendar pentru o retragere completă și să recunoască integritatea teritorială a Azerbaidjanului.

Amenințări fără precedent

Duminică, un înalt oficial azer a spus că orașul industrial Mingachevir a fost atacat. „Mingachevir găzduiește un rezervor de apă și o centrală electrică strategică. Este expresia barbară a disperării ”, a scris acesta pe Twitter. Armenia a negat că ar fi îndreptat focul către Azerbaidjan.

Liderul armean din Nagorno-Karabakh, Arayik Harutyunyan, a confirmat însă pe Facebook că forțele sale au vizat o bază aeriană militară în Ganja, dar mai târziu au încetat să tragă pentru a evita vătămarea civililor. Harutyunyan a avertizat, de asemenea, că va considera acum „facilitățile militare din marile orașe ale Azerbaidjanului” drept obiective legitime.

„Îi rog pe locuitorii acestor orașe să plece imediat”, a scris Harutyunyan într-o postare pe Facebook, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel