Data actualizării:
Data publicării:

Amatori ai războiului. Grupuri de civili se adună în pădurile Kievului pentru a lupta. ”Bine ați venit la petrecerea noastră”

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un militar ucrainean stă lângă un vehicul carbonizat, după luptele nocturne din Kiev - 26 februarie 2022
Un militar ucrainean stă lângă un vehicul carbonizat, după luptele nocturne din Kiev - 26 februarie 2022
Mai mulți civili construiesc puncte de rezistență în pădurile din jurul Kievului, pentru a încetini sau chiar pentru a opri avansul rușilor. 

Forțele ucrainene din capitală sunt pregătite și gata de luptă. Kievul, un oraș plin de istorie, cu fațadele sale elegante și bisericile impresionante, se află acum pe picior de război. În mod clar, avansul Rusiei nu a fost conform planului președintelui Vladimir Putin. Cu invazia aflată acum în a doua săptămână, trupele și tancurile sale sunt încă în afara capitalei, dar acest lucru se poate schimba. 

Într-o pădure de la marginea orașului, bărbați din unitățile teritoriale de apărare ale Ucrainei sapă tranșee.

„Bine ați venit la petrecerea noastră”, a spus soldatul către jurnaliștii BBC, după o călătorie agitată în spatele unui camion militar plin cu cutii de muniție.

Sapă tranșeele ca în al Doilea Război Mondial

Scena amintește cumva de cel de-al Doilea Război Mondial. Nu există mașini grele, doar câte o lopată în fiecare mână. Un bărbat mânuiește un ferăstrău cu lanț și se luptă cu un pin încăpățânat. Mykhaylo, un alt soldat, se îmbină cu pădurea. Programatorul de computere, în vârstă de 25 de ani, stă mândru, îmbrăcat în echipament de camuflaj. S-a alăturat unei unități de apărare teritorială la începutul acestui an și a primit doar câteva zile de antrenament, dar insistă că este pregătit pentru luptă.

”Nu mi-e frică”, spune el ferm, adăugând: "Suntem pregătiți și avem o mulțime de băieți puternici acolo. Există o mare posibilitate ca rușii nici măcar să nu vină aici. Sunt foarte încrezător în forțele noastre armate. Dacă rușii vor ajunge până aici, îi vom împinge afară”.

Curs de prim ajutor pe câmpul de luptă

Alți voluntari din apropiere, atât veterani, cât și voluntari mai tineri, urmează un curs intensiv de prim ajutor pe câmpul de luptă. Li s-a arătat cum să-și aplice un garou pe propriile membre sau pe ale altcuiva, în timp ce sunt la pământ. Scopul este de a preveni pierderile însemnate de sânge, o cauză principală de deces în război.

„Ar trebui să știe cum se pot salva pe ei înșiși și cum să-și salveze prietenii”, a spus Olga, o fată cu părul lung și castaniu care curge de sub un fes negru de lână. „Nu avem timp să le arătăm totul, așa că le arătăm cel mai important lucru” spune ea. Ea însăși nu este paramedic, lucrează în achiziții, dar transmite ceea ce știe. În timp ce vorbea, a fost distrasă de o împușcătură bruscă. Se așteaptă ca lecția de astăzi să poată fi pusă în practică în curând, când forțele ruse vor pătrunde în oraș.

"Din păcate, cred că suntem la câteva zile și ne este frică. Dar este orașul nostru, este țara noastră și trebuie să luptăm", spune Olga.

De când a început invazia în urmă cu opt zile, mulți ucraineni au făcut coadă în temperaturi sub limita înghețului pentru a se oferi voluntari pentru unitățile de apărare teritorială din Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel