Amânarea recalculării pensiilor. Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru români
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a vorbit despre avertismentul FMI legat de majorarea pensiilor începând cu luna septembrie 2024.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), a intervenit la Realitatea Plus unde a făcut precizări cu privire la recalcularea pensiilor care ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2024, în contextul vizitei FMI în România, care ar fi transmis un avertisment în acest sens, vorbindu-se despre amânarea recalculării.
”În legătură cu această recalculare, care se acordă în etape, este o mare, mare dezinformare. La CNPP noi lucrăm cu o singură etapă, nu există etape intermediare. Nu știu de unde s-au scos aceste afirmații, pentru că legea prevede foarte clar ca pensionarii, în luna septembrie, să primească toți pensiile recalculate după noua formulă de calcul, care este parte din lege”, a explicat Daniel Baciu la Realitatea Plus.
Realizatorul TV a insistat pe ideea că ”FMI a făcut deja o analiză și că această recalculare trebuie făcută pe etape din cauza impactului bugetar, că ar fi nevoie de foarte mulți bani”. Întrebat dacă există o simulare în acest sens, Daniel Baciu a precizat că ”impactul bugetar a fost făcut de la începutul anului și a fost inclus în bugetul asigurărilor sociale de stat care a fost aprobat în Parlament.
Avem banii necesari, avem impactul atât la indexarea care a avut loc la început de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât și pentru recalculare, care va fi pentru patru luni, septembrie - decembrie, care implică încă un impact suplimentar de 10 miliarde. Acești bani sunt cuprinși în bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel încât la 1 septembrie oamenii vor primii pensiile recalculate. Nu există niciun dubiu. Pentru asta lucrăm, toată echipa de la CNPP cu colegii de la Ministerul Muncii, astfel încât la 1 septembrie oamenii să primească pensiile recalculate”, a mai spus șeful CNPP.
”Lucrurile sunt foarte clare, stabilite în lege”
În plus, Daniel Baciu a explicat, încă o dată, cum se aplică punctele de stabilitate în cazul persoanelor care se află în câmpul muncii și după 25 de ani de stagiu de cotizare.
”Lucrurile sunt prevăzute în lege, vorbim de Legea 330/2023, aprobată de Parlament la finele anului trecut. Sunt niște tranșe privind stagiile de cotizare pentru care se acordă aceste puncte de stabilitate.
Și aici vorbim între 25 și 30 de ani se acordă 0,5 pentru fiecare an cuprins în acest interval, între 30 și 35 de ani de stagiu de cotizare se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an din acest interval, iar pentru fiecare an care trece peste 35 an de stagiu de cotizare se acordă câte un punct de stabilitate. Lucrurile sunt foarte clare, stabilite în lege”, a mai spus Daniel Baciu, adăugând că ”la 1 septembrie, toată lumea va primi pensiile recalculate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News