Am rămas fără acoperire! Agenția Medicamentului nu autorizează Lagevrio (Molnupiravir), antiviralul folosit pentru pacienții cu COVID-19 sever
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels/COVID
foto ilustrativ pexels/COVID
Persoanele care refuză să se vaccineze anti-COVID-19 și care ajung pe patul de spital din cauza SARS-CoV-2, nu mai au acum o apărare în fața virusului după ce Agenția Europeană a Medicamentului a reconsiderat efectul Lagevrio, respectiv Molnupiravirului. 

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, în 23 februarie 2023, refuzul autorizației de introducere pe piață pentru Lagevrio, un medicament destinat tratamentului COVID-19 la adulți. 

Societatea care a solicitat autorizația, Merck Sharp & Dohme B.V., poate solicita reexaminarea avizului în termen de 15 zile de la primirea avizului. 

Lagevrio a fost dezvoltat ca medicament pentru tratamentul adulților cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care au un risc crescut de a dezvolta COVID-19 sever. Lagevrio conține substanța activă molnupiravir și urma să fie disponibil sub formă de capsule pentru a fi administrate pe cale orală. 

Substanța activă din Lagevrio, molnupiravir, este un medicament antiviral care reduce capacitatea SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) de a se multiplica în organism. Face acest lucru prin creșterea numărului de modificări (mutații) în materialul genetic al virusului (cunoscut sub numele de ARN), într-un mod care afectează capacitatea SARS-CoV-2 de a se multiplica.

Compania a prezentat un studiu care investighează efectele Lagevrio la peste 1.400 de adulți nespitalizați, nevaccinați și cu cel puțin o afecțiune de bază care îi pune în pericol de COVID-19 sever. Comparativ, au fost prezentate efectele în cazul tratamentului inactiv, respectiv placebo. 

Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a concluzionat că beneficiul clinic al Lagevrio în tratamentul adulților cu COVID-19 nu a putut fi demonstrat. Prin urmare, nu s-a putut concluziona că Lagevrio poate reduce riscul de spitalizare sau deces, că poate scurta durata bolii sau timpul de recuperare la adulții cu risc de boală severă. Mai mult, nu a fost posibil să se identifice un grup specific de pacienți la care ar putea fi demonstrat un beneficiu relevant clinic al Lagevrio.

Prin urmare, opinia agenției a fost că echilibrul dintre beneficiile și riscurile Lagevrio în tratamentul COVID-19 nu a putut fi stabilit. Astfel, agenția a recomandat refuzul autorizației de introducere pe piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel