Data publicării:

Am două facultăți terminate și un master și spăl veceuri

Autor: florin, Florin Pupăză | Categorie: Stiri
WhatsApp
benjamin-serra--300x240
benjamin-serra--300x240

Așa își începe scrisoarea deschisă un tânăr din Valencia (Spania), care a primit un premiu special pentru rezultatele sale academice. Scrisoarea sa a revoltat întregul internet. Din numeroasele reacții, Benjamín Serra Bosch este specializat în comunicare. Spală WC-uri într-o cafenea din Londra. Sătul de situația pe care o trăiește el, dar și alți tineri, acest student de nota 10 a publicat pe Facebook o scrisoare deschisă. "Credeam că merit ceva mai bun după atâta efort pe partea academică. Se pare că m-am înșelat", conchide tânărul, care povestește cât de prost se simte atunci când englezii spun despre spaniolii din Londra că sunt ca o plagă. Nu reneagă locul său de muncă și nici nu îi este rușine, dar îi pare rău că, până la urmă, este nevoit să se considere un simplu imigrant. "Se pare că diplomele folosesc acum pentru a spăla veceurile".

Nu privi înapoi, nu te întoarce!César García, editorialist la publicația ABC, scriitor și profesor universitar, a scris un editorial sub formă de scrisoare deschisă pentru Benjamín Serra Bosch:
Rezistă, Benjamín. Tentația este aproape, dar nu o băga în seamă. Spania este la două ore și câteva lire distanță și poți vizita familia cu un preț mai mic decât cel pe care îl plătești pe transportul public din Londra.   Presupun că familia îți spune să te întorci, că în Spania se trăiește mai bine decât oriunde, că aici ai prieteni și poate o iubită pe care ai lăsat-o în urmă. Lucruri care te pot emoționa, că un prieten de-al tău a găsit un loc de muncă sau că poți continua să faci ptactică la vreo firmă.   Îți vei aduce de mâncarea și de grija mamei, ceva inevitabil mai ales când cauți printre ofertele de la rafturile cu produse cu termen de expirare apropiat de la Tesco sau Safeway.   Știu că toate acestea se întâmplă. În acest moment nu ai nevoie de nimeni să îți aducă aminte că Londra, spre deosebire de imagini ireale și utopice pe care le vedem în reviste și la televizor, este un oraș neprimitor pentru imigranți. Un oraș în care te poți simți singur în cea mai mare parte din timp.   Cu toate acestea, nu te întoarce, nu privi înapoi, nu pierde speranța ca totul o să fie mai bine. Ești sătul să vezi cum lumea se simte bine în restaurant în timp ce tu muncești, ești unul dintre cei care o duc rău. Dar nu cade în tentația de a te întoarce, rezistă. Caută alt loc de muncă în puținele ore pe care le ai libere, câștigă și pierde prieteni, îmbată-te cu moderație, fă sport, socializează cu cine poți prin rețelele sociale, citește, scrie un jurnal. Dar nu te întoarce.   Aici vei găsi totul la fel, oricât de mult ți s-ar părea de la distanță că s-au schimbat lucrurile. Nimic nu s-a schimbat. Niciodată nu se schimbă. Mulți dintre compatrioții tăi care au învățat engleza în familii britanice, la cursuri preuniversitare în SUA, cursuri de vară în Irlanda, sunt și ei aici, chiar dacă au avut șanse pe care tu nu le-ai avut niciodată probabil.   Dar nici să nu cazi în tentația de a crede că diplomele tale au mare valoare. Studiile în comunicare, ți-o spun din experiență, sunt subevaluate. Anglosaxonii sunt cei care le numesc soft skills, spre deosebire de hard skills, de care beneficiază medicii sau matematicienii.   Ah, iar lumea nu se termină în Londra. Caută oportunități și în alte locuri, cum ar fi America Latină, Singapore sau Statele Unite, dar nu te întoarce.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel