Am adunat cele mai bune sfaturi financiare, valabile pentru fiecare român: Cum să economisești, când să-ți cumperi o casă, când să-ți cumperi o mașină
Iată care sunt cele mai importante sfaturi financiare de care trebuie să țină cont orice român.
Îndatorarea la bănci
Deși băncile acceptă un grad de îndatorare de 40%, economiștii financiari spun că procentul ideal de îndatorare ar fi de 25%, acest procent fiind de natură să acopere inflația și creșterea ratelor.
Câtă casă îți permiți
Valoarea maximă a locuinței pe care ți-o permiți se calculează în felul următor:
Când achiziționezi locuința din fonduri proprii: veniturile familiei x 5 ani - 10%
Când achiziționezi locuința prin împrumut: veniturile familiei x 5 ani - 20%
Câtă mașină îți permiți
Mașina pe care ți-o cumperi ar trebui să aibă un preț egal cu: veniturile anuale ale familiei - 10%, dacă o cumperi cu banii jos. Dacă o cumperi prin credit, scazi din veniturile anuale 20%. În plus, mai trebuie să scazi câte 5% pentru fiecare copil.
Înainte de a-ți face acest calcul, economiștii recomandă să calculezi dacă ai nevoie de o mașină. Astfel, dacă mergi mai puțin de o mie de kilometri pe lună, nu ai avea, conform acestora, o mașină personală, fiind mai avantajos un taxi.
În plus, recomandările de educație financiară spun că dacă vei cumpăra o mașină prin credit, jumătate din prețul mașinii ar trebui să fie plătit cash (avansul din fonduri proprii).
Cum plătești mai puțin credit
Dacă data în care trebuie să-ți plătești în mod normal rata este 15 ale lunii, dacă dorești plata anticipată a ratelor cu scurtarea perioadei de îndatorare, astfel încât să plătești mai puțină dobândă, soluția este ca rambursarea anticipată să se facă în ziua de 16.
”Plicurile cu bani” de care ai nevoie
Pentru a avea o siguranță financiară, trebuie să ai două ”plicuri cu bani”:
Fondul de urgență, de 1000 - 2000 de lei pentru cheltuielile neprevăzute (defecțiuni casnice, probleme de sănătate).
Fondul de siguranță: respectiv sumele care să acopere șase luni de cheltuieli vitale (mâncare, utilități, rate, transport), din care fondurile pentru trei luni să fie ținute în bancă, în euro, iar fondurile pentru alte trei luni să fie ținute sub formă de lichiditate, în euro și-n dolari americani, cash, în casă.
Cum să reușești să pui bani deoparte
Cum să reușești să pui bani deoparte pentru fondul de urgență și cel de siguranță? În primul rând pune bani deoparte, pentru că dacă nu vei pune la început, nu vei rămâne cu ei la final.
Abia apoi, la fiecare salariu, împarte banii în mai multe plicuri: unul pentru cheltuieli vitale (hrană), unul pentru locuință (facturi), unul pentru transport, altul pentru datorii mici, un procent pentru cheltuieli diverse. În plus, trebuie să ai în vedere micile cheltuieli din categoria bani risipiți, dar și banii de pus deoparte pentru un hobby sau o dorință (vacanță). De asemenea, nu uita să faci mici donații.
Alte sfaturi esențiale sunt să renunțați la cheltuielile neesențiale, punându-vă întrebarea dacă doar vreți ceva sau dacă vă trebuie cu adevărat, precum și să aveți, în familie, un loc comun cu toate informațiile financiare ale familiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News