Alpinistă rănită în Bucegi, după ce a căzut câţiva metri pe Râpa Zăpezii - GALERIE FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O alpinistă a căzut câţiva metri pe Râpa Zăpezii și a suferit mai multe traumatisme.

O alpinistă cu experienţă a fost rănită, sâmbătă seară, după ce a căzut câţiva metri pe Râpa Zăpezii, aceasta suferind traumatisme la cap şi bazin, transmite Agerpres.

Potrivit informaţiilor postate de Salvamont Buşteni pe pagina de Facebook, femeia a căzut după ce un punct de amaraj s-a desprins.

Pentru că alpinista a suferit traumatisme la cap şi bazin, ea va fi evacuată de salvatori cu targa, operaţiunea urmând să dureze câteva ore, a precizat sursa citată.

Şeful Salvamont Sibiu, sfaturi pentru turiştii care merg pe trasee iarna. Ce nu trebuie să lipsească din rucsac

Dan Popescu, directorul Serviciului Public Salvamont Sibiu, a explicat ce trebuie să facă turiştii care vor să meargă pe trasee montane iarna, după ce la altitudini mai mari de 1800 m a început să ningă. 

"În primul rând, turistul trebuie să ia în considerare că ziua s-a diminuat. Noaptea vine mai devreme, trebuie să avem obligatoriu la noi lanternă frontală. Chiar dacă facem un traseu scurt, estimat la 2-3 ore, se pot întâmpla lucruri neprevăzute şi e bine să avem o lanternă frontală cu baterii de rezervă la noi. Trebuie ca bateria telefonului să fie încărcată şi să încercăm să o economisim, pentru că bateria se descarcă mai repede la frig. 

Înainte de a planifica astfel de călătorii, mai ales în zone de altitudine mai mare, trebuie să verificăm prognoza meteo. Dacă avem dubii sau întrebări despre traseu, putem apela numărul 0-SALVAMONT, pentru a ne face legătura cu formaţiile de salvamont din zona respectivă şi să cerem informaţii asupra traseelor. 

Când o să fie ninsoarea mai mare, cele mai multe trasee de la peste 1800 m vor fi declarate închise. Atunci trebuie să vorbim cu formaţia Salvamont din zona respectivă, să vedem dacă acel traseu a fost închis sau nu, dacă ne trebuie un echipament special, colţari, corzi. Dacă intrăm în zonă de avalanşă şi ne asumăm asta, trebuie să fim complet echipaţi, cu dispozitiv de căutare în avalanşă, cu plăcuţe RECO, sondă, lopată, dacă mergem la Ski Free Ride sau ture care străbat culoare de avalanşă. 

De asemenea, turiştii trebuie să anunţe salvamontiştii din zonă ce traseu vor să facă, durata estimativă şi, când au terminat tura, să anunţe că sunt în siguranţă", a declarat Dan Popescu pentru DC NEWS. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel