Alina Gorghiu (PNL), despre înființarea Comisiei de anchetă a abuzurilor comise asupra minorilor. ”Nu este îndreptată împotriva nimănui, ci pentru a ajuta”
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Copii abuzați (ilustrare generică, pexels)
Copii abuzați (ilustrare generică, pexels)
Senatoarea PNL, Alina Girghiu, le-a mulțumit celor care au venit în sprijinul demersului său și au votat înființarea ”Comisiei de anchetă a abuzurilor comise asupra minorilor”, subliniind că aceasta nu este îndreptată împotriva cuiva anume, ci pentru a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament. 

Senatul a adoptat, luni, hotărârea prin care este înfiinţată Comisia de anchetă a abuzurilor comise asupra minorilor din centrele rezidenţiale, după ce în urmă cu două săptămâni, senatoarea Alina Gorghiu a fost cea care a anunțat strângerea de semnături pentru acest demers atât de important pentru cei mai mici și vulnerabili dintre cetățenii României. 

”Din punctual meu de vedere este cel mai important punct de pe ordinea de zi de astăzi, pentru că ține cont de viețile, de integritatea emoțională, fizică a copiilor. (...) Nu avem voie să închidem ochii, nu cred că este moral să ignorăm suferința niciunui copil, cu atât mai mult, a celor care sunt obligați se soartă să își petreacă viața, copilăria, într-un centru de plasament. În România, în momentul de față, peste 45.000 de copii se află în grija statului. 40% din cazurile de minori dispăruți provin din aceste centre de protecție”, a declarat Alina Gorghiu, în plenul Senatului. 

Totodată, Alina Gorghiu susține că această comisie ”nu este îndreptată împotriva nimănui, ci pentru a ajuta”, scopul său fiind acela de a oferi o șansă în acest sens. ”E nevoie de curaj, de foarte mult curaj ca un copil-victimă a abuzului de orice fel să vorbească despre trauma sa. Și ceea ce este mult grav, atunci când vorbesc, nu sunt crezuți. Mulțumesc tuturor colegilor senatori care au votat azi pentru înființarea acestei Comisiei de anchetă pentru investigarea abuzurilor sexuale și de orice natură asupra copiilor din centrele de tip rezidențial”, a scris Alina Gorghiu, pe contul său de socializare. 

O treime dintre copii au primit imagini sau video ce aveau în conținut nuditatea sau ipostaze sexuale

Potrivit datelor oferite de Asociația „Salvați Copiii”, aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Mai mult, vârsta media la care copiii încep să utilizeze internetul a scăzut comparativ cu datele precedente, de la 9 ani (2019) la 8,2 ani (2021). Acestă scădere a vârstei poate fi pusă și pe seama cursurilor online, dat fiind ca din martie 2020, cu mici pauze, cursurile s-au desfășurat în acest format.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel