Data actualizării:
Data publicării:

Alina Gorghiu dezbate inițiativa legislativă a Registrului traficanților de droguri în plenul Senatului României

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Discursul ministrei justiției, Alina Gorghiu, susținut în plenul Senatului României, legat de inițiativa legislativă privind Registrul traficanţilor de droguri. 

Legea a fost votată, astăzi, în plenul Senatului. Senatori prezenți - 97. Voturi pentru - 94, contra - 2, abținere - 1.

"Dragi colegi,

Astăzi știu că facem o treabă bună! Votăm un instrument bun al statului român pentru combaterea traficului de droguri: înființarea unui Registru pentru Traficanții de Droguri. Este un instrument util, cu rol predominant preventiv. În acest registru, vor fi înscriși toți aceia care au comis infracțiuni legate de traficul de droguri, dar și cei care au efectuat fără drept operațiuni cu substanțe psihoactive.

Concret, aceste persoane vor fi obligate să anunțe poliția referitor la locația lor. Adică, dacă își mută domiciliu, dacă se deplasează în altă localitate pentru mai mult de 7 zile. Vor trebui să dea detalii și cu privire la locul lor de muncă, despre locurile frecventate, despre persoanele cu care intră în contact. Iar asta periodic, o dată la 3 luni. Trebuie să știm aceste informații. Și vă dau un exemplu de ce. După ce iese din închisoare, traficantul de droguri se duce 2 săptămâni la Cluj, întâmplător în același timp cu festivalul Untold. Poliția trebuie să știe că această persoană este acolo și că există riscul să vândă droguri. Și cu asta ajută acest Registru.

Știm deja că mulți traficanți de droguri recidivează.

În prezent, din cele 962 de persoane care execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracțiuni din sfera traficului de droguri, 826 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale (85,86%). Asta ne arată cât de mare este gradul de repetabilitate. Și cât de multă nevoie e de măsuri de prevenție.

Problema drogurilor nu este numai la nivel național. Este o prioritate pentru Uniunea Europeană, pentru comunitatea euro-atlantică; este un pericol internațional. Iar traficul de droguri are un puternic caracter transfrontalier. Pentru o combatere optimă este necesară și o colaborare solidă între state și adaptarea sistemului judiciar la era digitală.

Tocmai de aceea, pentru a reuși in această luptă, este nevoie de un efort conjugat. Avem nevoie de acest registru! Avem nevoie de acest mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera drogurilor și a substanțelor psihoactive", a spus Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel