Alimentele pe care trebuie să le mănânci după Crăciun și Revelion. Curăţă ficatul şi detoxifică organismul
Află în articol ce alimente trebuie să consumi după sărbători dacă vrei să îți cureți ficatul.
Sarmale, cârnați, friptură, tobă, salată de boeuf, piftie, cozonac, tort sau fursecuri. Toate au fost delicioase în perioada sărbătorilor, dar nu sunt la fel de bune și pentru ficatul nostru. După Crăciun și Revelion s-ar putea să avem nevoie de o perioadă de detoxifiere pentru organismul nostru. Mâncarea în exces și mai ales bucatele grase ne pot face mult rău, iar o cură s-ar putea să ne prindă bine. Deci, ce ar fi bine să mâncăm după sărbătorile de iarnă. Mai jos găsești o listă cu alimentele care te vor ajuta să îți cureți ficatul:
1. Morcovi
Sunt bogați în glutation, proteină care îmbunătățește capacitatea de detoxificare a ficatului și care, în plus, întărește imunitatea, favorizează utilizarea eficientă a energiei și previne anumite boli. Glutationul se află în fiecare celulă din corp, unde acționează ca antioxidant și detoxifiant, scrie Realitatea.net.
2. Anghinare
Prin stimularea producerii bilei de către vezica biliară, anghinarea contribuie la digestia grăsimilor din alimente și facilitează evacuarea lor în intestin. În plus, ea protejează ficatul grație cinarinei și silimarinei pe care le conține, substanțe care favorizează regenerarea celulelor hepatice.
3. Ridiche neagră
Este bogată în sulf și ajută ficatul să elimine deșeurile, atenuează efectele unei alimentații prea bogate în grăsimi și favorizează producerea bilei.
4. Cartof-dulce
Este bogat în potasiul, un mineral cu rol esențial în activitatea inimii, a sistemelor nervos și muscular, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului și intervine activ în procesul de purificare a ficatului.
5. Usturoi
Este indicat deoarece conține cantități mari de alicină și seleniu, substanțe eficiente în purificarea ficatului.
6. Grepfruit
Acest fruct o sursă excelentă de vitamina C și alți antioxidanți care activează enzimele detoxifiante din ficat.
7. Sfeclă roșie
Sfecla roșie conține metionină, care favorizează eliminarea deșeurilor din organism, dar și betanină, ce împiedică depunerea acizilor grași în ficat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News