Alimentele pe care le consumi pentru că ai impresia ca te fac să te simți bine, dar, de fapt, îți fac mult rău
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alimentele pe care le consumi pentru că ai impresia ca te fac să te simți bine, dar, de fapt, îți fac mult rău / Foto: Pixabay, de Bernadette Wurzinger
Alimentele pe care le consumi pentru că ai impresia ca te fac să te simți bine, dar, de fapt, îți fac mult rău / Foto: Pixabay, de Bernadette Wurzinger
Află în articol care sunt alimentele care îți pot face mult rău, deși tu ai impresia că te ajută să te simți bine.

Când te simți stresat, este posibil să resimți și efectul unor alegeri alimentare nesănătoase, deși tu nu îți dai seama că ceea ce mănânci nu este neapărat bun pentru organismul tău.

"Dacă suntem stresați, tindem să nu mai realizăm ce facem și ne îndreptăm spre mâncare pentru că ne face să ne simțim bine și ne distrage atenția", spune Abby Langer, deținătoarea platformei Abby Langer Nutrition din Toronto.

Unele alimente precum ciocolată, chipsurile de cartofi, puiul prăjit, cartofii prăjiți, produc rapid satisfacție, așa că de multe ori mâncăm că să obținem imediat această senzație. Acest obicei poate, de fapt, exacerba problema, scrie Realitatea.net.

"Înghețată și chipsurile te fac să te simți bine pe termen scurt, dar pe termen lung îți pot afecta sănătatea, iar nivelul de stres se înrăutățește. Când te simți epuizată trebuie să ai grijă de corpul tău, nu să-l chinuiești și mai rău cu junk food", spune Abby Langer.

Acestea sunt cele mai bune arme împotriva stresului: nu le găsești în farmacie, ci în cămara ta

Un studiu a confirmat faptul că dacă, în fiecare zi, vom consuma mai multe alimente fermentate și fibre, acest lucru poate avea un efect semnificativ asupra scăderii nivelului de stres. Pe lângă activitatea fizică, tehnicile de meditație și relaxare, schimbările stilului de viață, alimentația joacă, de asemenea, un rol foarte important atunci când vine vorba de a face față stresului.

O dietă sănătoasă și corectă poate avea și un impact uriaș asupra sănătății mintale, reducând chiar și riscul apariției multor tulburări mintale.

Cu toate acestea, o explicație pentru această legătură ar putea fi cea a relației dintre creier și microbiomul nostru, adică setul de bacterii care trăiesc în intestine. În acest sens, un studiu recent a arătat cum consumul zilnic de alimente fermentate și alimente bogate în fibre a avut un efect semnificativ asupra nivelului de stres.

Cercetătorii au recrutat 45 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, care au fost apoi împărțite în două grupuri și repartizate să urmeze o dietă de patru săptămâni.

Aproximativ jumătate dintre femei au urmat o dietă bogată în fibre și alimente fermentate, cunoscută sub numele de dieta psihobiotică. Analizele efectuate au arătat că femeile care au urmat dieta psihobiotică au raportat că se simt mai puțin stresate decât cele care au urmat o dietă, săracă în fibre.

Un alt studiu, realizat în 2021 de Stanford School of Medicine, a demonstrat modul în care consumul de alimente fermentate îmbunătățește diversitatea microbiană a intestinului, cu efecte importante și asupra altor aspecte ale vieții.

Mai exact, studiul a implicat 36 de voluntari adulți, împărțiți în două grupuri, care și-au schimbat dieta timp de zece săptămâni: primul grup a inclus în dietă alimente fermentate, în timp ce al doilea grup a consumat alimente cu un conținut ridicat de fibre.

Analizele au arătat că cei care au mărit consumul de alimente fermentate au suferit o modificare importantă a nivelului de diversitate microbiană a intestinului și s-a observat o scădere a nivelurilor de proteine ​​inflamatorii Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel