Data publicării:

Alimentele care provoacă inflamaţii în organism şi cresc riscul de a face cancer - Studiu

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Alimentele care provoacă inflamaţii în organism şi cresc riscul de a face cancer / Foto: Pixabay, de congerdesign
Alimentele care provoacă inflamaţii în organism şi cresc riscul de a face cancer / Foto: Pixabay, de congerdesign

Vezi în articol care sunt alimentele ce pot provoca inflamații în organism și pot crește riscul de a face cancer.

Noile studii arată că anumite alimente pot provoca inflamaţii în organism şi pot creşte riscul de a dezvolta cancer. Profesorul David Zaridze a explicat că destul de des, motivul dezvoltării bolilor oncologice se datorează stilului de viaţă greşit, lipsei de activitate fizică, de odihnă, obiceiurilor proaste, condiţiilor proaste de mediu. În plus, Zaridze a indicat mai multe alimente populare care provoacă dezvoltarea cancerului.

"Nu este întâmplător faptul că produsele din carne procesată au fost recunoscute ca fiind cancerigene. Acestea includ cârnaţi, şuncă, salamuri. Nu este vorba despre a nu ne atinge aceste alimente, dar cu siguranţă, nu ar trebui să fie mâncarea noastră de fiecare zi", spune profesorul. El subliniază, de asemenea, ce ar trebui să cuprindă alimentaţia celor care nu vor să facă cancer şi ne sfătuieşte să facem mai multe exerciţii fizice. "Ar trebui să mâncăm mai multe legume şi fructe. Acestea reduc chiar riscul de cancer. Dieta ar trebui să fie variată, concentraţi-vă doar pe alimente vegetale, peşte, păsări de curte", spune el.

Studiu: Cancerul mamar se răspândește mai agresiv noaptea

Celulele canceroase au putere de răspândire mai mare pe timpul nopţii. Aceasta este descoperirea năucitoare făcută în cadrul unui studiu, publicat în Nature, care răstoarnă ipoteza că metastaza cancerului de sân are loc în același ritm non-stop. Rezultatul poate schimba în viitor modul în care medicii colectează probe de sânge de la persoanele cu cancer, spun cercetătorii. „În opinia noastră, aceste descoperiri pot indica necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să înregistreze în mod sistematic momentul la care efectuează biopsiile”, spune Nicola Aceto, profesor de oncologie moleculară la ETH Zurich, din Elveția, și autor principal al studiului. „Acest lucru ar putea face ca datele să fie cu adevărat comparabile”, spune el, potrivit Science Alert.

Șoarecii care păreau să aibă un număr mult mai mare de celule canceroase circulante decât oamenii au oferit un alt indiciu: șoarecii dorm în timpul zilei, când se prelevează cel mai adesea probe de sânge, notează descoperă.ro. Pentru a investiga ce se întâmplă, cercetătorii elvețieni au studiat 30 de femei cu cancer de sân (21 de pacienți cu cancer de sân precoce care nu au metastazat și nouă pacienți cu boală metastatică în stadiul IV). Ei au descoperit „un model izbitor și neașteptat”: cele mai multe celule tumorale circulante (78,3%) au fost găsite în probe de sânge care au fost prelevate noaptea, în timp ce o cantitate mult mai mică a fost găsită în probele din timpul zilei.

Atunci când cercetătorii le-au injectat șoarecilor celule de cancer mamar și au luat probe de sânge în timpul zilei, au găsit același rezultat. Celulele tumorale circulante au fost mult mai mari atunci când șoarecele era în repaus. Interesant este că celulele canceroase colectate în timpul perioadei de repaus au fost „foarte predispuse la metastazare, în timp ce celulele tumorale circulante generate în timpul fazei active sunt lipsite de capacitatea metastatică”, au spus cercetătorii. Analiza genetică a arătat că celulele tumorale prelevate de la șoareci și oameni aflați în repaus și-au reglat expresia genelor mitotice. Acest lucru le face mai bune la metastazare, deoarece genele mitotice controlează diviziunea celulară. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel