Alimentele care pot agrava crampele menstruale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alimentele care pot agrava crampele menstruale / Foto: Pixabay, de Silvia
Alimentele care pot agrava crampele menstruale / Foto: Pixabay, de Silvia
Află în articol care sunt alimentele care pot agrava crampele menstruale.

De la pubertate până la menopauză, menstruația face parte din viața fiecărei femei și pentru multe această perioadă lunară vine cu efecte secundare nedorite, scrie Medical News Today.

Multe persoane se confruntă cu simptome premenstruale care le pot afecta funcționarea zilnică, cum ar fi schimbări de dispoziție, dureri de cap, balonare și crampe. Apoi începe menstruația, iar pentru o mare parte a femeilor, crampele menstruale se agravează. Crampele menstruale sunt adesea însoțite și de alte simptome, inclusiv:

1. Durere în partea inferioară a spatelui și a coapselor

2. Greață și vărsături

3.Transpiraţie

4. Leșin și amețeli

5. Diaree sau scaune moale

6. Constipație

7. Balonare

8. Dureri de cap

Analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) și pilulele contraceptive pot fi o ușurare pentru unii, dar pot să nu fie potrivite sau eficiente pentru toată lumea. Exercițiile regulate, evitarea stresului și renunțarea la fumat pot ajuta și la combaterea crampelor menstruale.

Alimentele care pot agrava crampele menstruale

Cercetările identificat o serie de alimente care au agravat durerile menstruale. Acestea includ carnea, uleiul, zaharurile și sărurile. În plus, s-a descoperit că și cafeaua crește intensitatea crampelor.

"Zahărul rafinat, uleiurile de gătit obișnuite, grăsimile trans, produsele lactate, carnea procesată și roșie, cerealele rafinate și alcoolul sunt considerate alimente extrem de inflamatorii. Se crede că aceste „alimente inflamatorii” provoacă o eliberare crescută de prostaglandine. Eliberarea crescută de prostaglandine este asociată cu dismenoree din cauza vasoconstricției crescute a vaselor de sânge care hrănesc musculatura uterului, ducând la crampe uterine din cauza scăderii fluxului sanguin către uter. Se suspectează că aderarea la o dietă antiinflamatoare atenuează creșterea prostaglandinelor", a explicat dr. Monica Crăciun.

Ce alimente ajută?


Studiile arată că acizii grași Omega-6 cresc inflamația, în timp ce acizii grași Omega-3 reduc inflamația.

"Acizii grași Omega-6 sunt […] proinflamatori și declanșează cascada dureroasă a menstruației", a spus Serah. Sannoh, studentă la Universitatea Rutgers 

"Acestea se găsesc în alimente precum carnea roșie și în alimente procesate precum cartofii prăjiți. În plus, zahărul, cafeaua și sarea sunt, de asemenea, inflamatorii. Pe de altă parte, acizii grași Omega-3 sunt antiinflamatori […] Aceștia se găsesc în alimente precum somonul, sardinele, semințele de in și nucile", a mai explicat Serah Sannoh.

Cercetătorii și-au concentrat analiza asupra adolescentelor deoarece crampele menstruale sunt frecvente în acest grup și sunt responsabile pentru multe zile de școală pierdute. Un studiu mai vechi din 1981 a constatat că 14% dintre adolescentele din Statele Unite lipseau în mod regulat la școală din cauza crampelor menstruale. Într-un alt studiu, publicat în 2017, 13% dintre adolescentele din Nigeria și-au luat zile libere de la școală din cauza durerilor menstruale. Dar nu doar adolescentele suferă din cauza crampele menstruale, ci pot afecta pe oricine are menstruație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel