Data publicării:

Alimente și băuturi, cele mai bune surse de calciu. Lista medicului Vasi Rădulescu

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

De cât calciu ai nevoie? Un răspuns important vine de la medicul și scriitorul Vasi Rădulescu.

Oamenii pot obține calciu dintr-o serie de alimente și băuturi.

Potrivit medicului Vasi Rădulescu, următoarele sunt surse bune:

iaurt
lapte
alternative lactate îmbogățite, cum ar fi laptele de soia
sardine și somon
brânză
tofu

legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, frunze de napi și varză
multe cereale îmbogățite pentru micul dejun
sucuri de fructe îmbogățite
nuci și semințe, în special migdale, susan
leguminoase și cereale
făină de porumb

unele legume de culoare verde închis, „cum ar fi spanacul, conțin calciu. Cu toate acestea, ele conțin, de asemenea, niveluri ridicate de acid oxalic. Acidul oxalic reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul, potrivit studiilor”, precizează medicul. 

De cât de mult ai nevoie?

Potrivit Biroului de Suplimente Dietetice, oamenii au nevoie de următoarele cantități de calciu:

0-6 luni: 200 miligrame (mg)
7-12 luni: 260 mg
1-3 ani: 700 mg
4-8 ani: 1.000 mg
9-18 ani: 1.300 mg
19-50 de ani: 1.000 mg
51-70 de ani: 1.000 mg pentru bărbați și 1.200 mg pentru femei
71 de ani și peste: 1.200 mg

Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de 1.000-1.300 mg în funcție de vârstă.

Un medic poate recomanda calciu suplimentar pentru persoanele care:

au început menopauza
nu mai au menstruație din cauza anorexiei nervoase sau a exercițiilor fizice excesive
au intoleranță la lactoză sau o alergie la laptele de vacă
urmează o dietă vegană, a precizat Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel