Alimente negre, dar super-sănătoase: de ce sunt pline de beneficii
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Alimentele negre prezintă o mulțime de beneficii care te vor convinge să le incluzi în meniul tău. Principalele avantaje pe care le oferă, prin comparație cu alte alimente colorate, sunt antioxidanții proveniți din pigmentul lor închis. Iată o listă cu super-alimente de culoare neagră.

Culoarea închisă a alimentelor este dată de antocianine, care sunt unii dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Numeroase studii susțin că antocianinele joacă un rol activ în reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet, boli neurodegenerative sau cancer. 

Află care sunt cele mai sănătoase alimente negre și ce beneficii îți oferă atunci când le incluzi în mod frecvent în alimentația ta.

Fasolea neagră

Datorită pigmenților din coaja închisă la culoare, fasolea neagră este mult mai sănătoasă decât cea albă. Pe lângă bogăția de antioxidanți, îți furnizează fibre care te ajută să slăbești (are foarte puține grăsimi și este sățioasă) și să ții sub control glicemia. Mai conține acid folic și vitamina B6, care protejează inima și sistemul nervos. 

Orezul negru

Unele sortimente de orez brun abundă în antioxidanți care îi dau nuanța de negru. Este cel mai bogat din punct de vedere al cantității de fibre și proteine și are mai multe antocianine decât afinele. Are în compozițe vitamina E, având proprietăți antiinflamatorii.

Ciupercile negre

Deși sunt mai puțin populare la noi, ciupercile negre, în special cele din soiul Shiitake, Black Trumpet și mai ales trufele au o valoare nutrițională ridicată. Este cunoscut faptul că aceste ciuperci au proprietăți antitumorale, antimicrobiene și imunostimulatoare.

Lintea neagră

Dintre varietățile de linte, cea neagră are cel mai ridicat conținut de fier. O sursă bună de proteine de origine vegetală, lintea este bogată și în fibre solubile care contribuie la scăderea colesterolului „rău" LDL.

Ciocolată neagră

Beneficiile ciocolatei cu conținut de peste 70% cacao sunt recunoscute. Mai multe poți citi aici

Coacăze negre, mure

Aceste fructe delicioase conțin antioxidanți numiți polifenoli, substanțe care îți reglează metabolismul și imunitatea. Citește și Murele, beneficii uimitoare. Și urșii le adoră din aceste motive

Struguri negri

Strugurii sunt alegeri extrem de benefice pentru sănătate. Dar cei negri sunt cei mai benefici datorită resveratrolului, care se găseşte din belşug în sortimentele închise la culoare.

Chimen negru

Semințele plantei Nigella sativa (chimen negru) sunt unele dintre cele mai studiate remedii naturale. Peste 458 de studii de specialitate au fost efectuate pentru a dovedi proprietățile acestora. Rezultatele au demonstrat că semințele de chimen negru pot ajuta în peste 40 de boli și au peste 20 de acțiuni farmacologice.

Piperul negru

Are proprietatea remarcabilă de a crește capacitatea organismului de a absorbi nutrienții cu circa... 2000%! În plus, stimulează enzimele din interiorul tractului digestiv făcând digestia mai ușoară.

Ceaiul negru

Infuzia preparată din ceai negru energizează, previne cancerul și accelerează metabolismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel