Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Alimente care stimulează producția de acid hialuronic

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Anastasia Shuraeva: Pexels
Fotografie de la Anastasia Shuraeva: Pexels

Când vorbim de acid hialuronic ne gândim imediat la creme și tratamente de înfrumusețare. Folosit de ceva vreme ca ingredient de frumusețe pentru piele, acidul hialuronic este de fapt unul dintre cele mai importante componente prezente în țesuturile pielii și nu numai.

Datorită structurii sale chimice, acidul hialuronic este capabil să capteze și să rețină moleculele de apă asigurând hidratarea celulelor, ceea ce, în consecință, le întârzie îmbătrânirea.

Metabolismul acidului hialuronic

Pe măsură ce îmbătrânim, procesele de biosinteză ale acestui compus tind să scadă și de aceea devine necesară creșterea concentrației acestuia prin luarea alimentelor care îl conțin, precum cele bogate în vitamine (în special acid ascorbic) și minerale (zinc).

Producția de acid hialuronic este limitată și de agresiunile externe de la smog (poluarea mediului) sau expunerea excesivă la radiații ultraviolete. În consecință, epiderma tinde să se deshidrateze, pierzându-și strălucirea și turgul.

 

Cum să stimulezi sinteza acidului hialuronic

Există unele alimente capabile să stimuleze sinteza acestui compus în mod natural și fără a recurge la utilizarea de substanțe sintetice, potrivit Diadora Fitness.

Toate alimentele care conțin antioxidanți, care acționează prin eliminarea radicalilor liberi, stimulează sinteza acidului hialuronic.
Dintre acestea, acidul ascorbic (vitamina C), prezent în special în citrice, se confirmă ca un aliat excelent pentru piele, deoarece stimulează și sinteza colagenului.

Sinergia funcțională dintre acidul hialuronic și colagen contribuie la încetinirea considerabilă a proceselor de îmbătrânire celulară.
Zincul este, de asemenea, un mineral a cărui acțiune este fundamentală în sinteza fibroblastelor care sunt unele dintre celulele constitutive ale epidermei.

Alimente care cresc producția de acid hialuronic

Multe legume verzi, cum ar fi spanacul, conopida și broccoli măresc sinteza compusului, la fel ca și soia care, datorită concentrației mari de izoflavone, stimulează producerea acestei molecule.

Pe lângă citrice, cireșele, căpșunile și fructele de pădure, fiind bogate în vitamina C, ridică și concentrația de acid hialuronic.

Unele condimente, precum ardeiul iute, sau ierburile aromatice precum coriandru și pătrunjelul, ajută organismul să sintetizeze compusul, întotdeauna prin prezența vitaminei C.

Kiwi este o sursă excelentă de vitamina C și magneziu, care stimulează producția de acid hialuronic.

 

Citește și:

9 alimente anti-îmbătrânire pentru a vă susține organismul tânăr dincolo de 40 de ani

Atunci când ne îmbogățim dieta cu alimente vibrante încărcate cu antioxidanți, grăsimi sănătoase, apă și nutrienți esențiali, corpul nostru își va arăta aprecierea prin cel mai mare organ al său: pielea noastră.

La urma urmei, pielea este adesea prima parte a corpului nostru care prezintă probleme interne și există doar atâtea lucruri pe care loțiunile, cremele, măștile și serurile le pot face înainte de a trebui să ne uităm mai atent la ceea ce ne alimentează.

Iată 10 dintre cele mai bune alimente anti-îmbătrânire pentru a vă hrăni corpul pentru o strălucire care vine din interior.

1. Ardei gras roșu

Ardeii gras roșii sunt încărcat cu antioxidanți care domnesc suprem atunci când vine vorba de anti-îmbătrânire. Pe lângă conținutul lor ridicat de vitamina C , care este bună pentru producerea de colagen, ardeiul gras roșu conține antioxidanți puternici numiți carotenoizi.

Carotenoizii sunt pigmenți vegetali responsabili pentru culorile roșu, galben și portocaliu strălucitor pe care le vedeți în multe fructe și legume. Au o varietate de proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la protejarea pielii de la daune solare, poluare și toxine de mediu.

De încercat: feliați ardeiul gras și înmuiați-l în hummus ca gustare, adăugați-l într-o salată crudă sau gătiți-l într-un prăjitor... mai mult AICI.

Vezi și: 

Nu mai arunca semințele de la pepene! Sunt o adevărata minune pentru organism

Pepenele este considerat izvor de sănătate datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Dar și semințele sunt utile pentru sănătate. Iată la ce sunt bune!

În unele țări asiatice, semințele de pepene sunt uscate, prăjite și apoi consumate ca gustare. Sunt o sursă valoroasă de proteine: o cană are 30 de grame, adică peste 60% din doza zilnică recomandată. 

Arginina este un important aminoacid din proteinele semințelor de pepene. Aceasta reglează tensiunea și previne bolile de inimă. Arginina este benefică și în bolile de ficat. 

Un alt aminoacid din semințe de pepene este lizina, care ajută la regenerarea țesuturilor.

La fel ca pepenele, semințele sunt și ele bogate în complexul de vitamine B, niacina fiind în cantitate mare: o cană cu semințe uscate conține 3,8 grame, adică 19% din necesarul zilnic. Semințele de pepene sunt utile în sănătatea sistemului nervos, a celui digestiv și în frumusețea pielii... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel