Data publicării:

Alimente care nu balonează. Cum să faci față acestei senzații neplăcute

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Pentru a scăpa de un disconfort în stomac trebuie să consumi alimente care nu balonează. În timpul funcționării normale a tractului gastrointestinal, gazele nu se acumulează în intestine, prevenind balonarea și perturbarea motilității intestinale. Cu toate acestea, o serie de anumiți factori pot determina creșterea producției de gaze. Între timp, nu numai acumularea de gaze, ci și o încălcare a excreției poate fi cauza flatulenței. Aceste procese apar adesea din cauza utilizării anumitor alimente care provoacă fermentația în intestine.

Alegeri prezidentiale 2024

Supraalimentarea, tulburările de alimentație, sindromul premenstrual și stresul pot provoca, de asemenea, creșterea formării de gaze în intestine. Cu toate acestea, nu merită să vă grăbiți să decideți cum să tratați balonarea. Un astfel de fenomen precum flatulența este adesea un simptom al diferitelor tulburări intestinale și gastrice, precum disbacterioză, infecții intestinale, colită, permeabilitate afectată și motilitate intestinală. De asemenea, balonarea poate semnala boli ale ficatului și pancreasului. Prin urmare, pentru a determina cu exactitate cauza formării crescute de gaz, se recomandă să solicitați sfatul unui gastroenterolog.

Alimente care nu balonează. Ce să mănânci pentru a calma gazele din intestine

Cel mai simplu mod de a trata balonarea este dieta. Deoarece, în majoritatea cazurilor, creșterea formării gazelor are loc tocmai din cauza tulburărilor de alimentație, nu vă grăbiți să luați pastilele. Urmați principiile de bază ale dietei pentru flatulență de mai jos și este posibil să nu aveți nevoie de niciun alt tratament.

Unul dintre alimente care nu provoacă balonare este hrișca. Terciul de hrișcă îmbunătățește motilitatea intestinală și normalizează procesul digestiv. Mănâncă terci la micul dejun sau la prânz, adăugând puțin zahăr sau sare.

Tocana de legume. Dacă cauza flatulenței sunt procesele de fermentație, atunci legumele proaspete trebuie înlocuite cu cele înăbușite sau fierte, iar fructele cu fructe uscate. De asemenea, ovăzul te va ajuta să ameliorezi flatulența. La micul dejun, consumați fulgi de ovăz cu apă, care, ca și hrișca, curăță intestinele de resturile alimentare și elimină fermentația din tractul digestiv.

Administrarea unui ceai de chimion contribuie la ameliorarea balonării. Uleiurile esențiale conținute de chimen calmează intestinele și elimină balonarea. Bea apă. Asigurați-vă că beți un pahar cu apă minerală sau obișnuită de băut cu 20-30 de minute înainte de masă. Acest lucru va îmbunătăți procesul de digestie.

Cum să scapi de flatulență. Ce alimente să eviți pentru a ameliora senzația neplăcută

Răspunzând la întrebarea cum să trateze balonarea, gastroenterologii își sfătuiesc pacienții să mănânce mai multe alimente bogate în fibre, de exemplu, pâine, spanac, anghinare, cereale. Aceste alimente sunt bogate în zinc și te vor ajuta să scapi de flatulență.

Totuși, unele feluri de mâncare și alimente cu flatulență vor trebui abandonate. Printre acestea se numără cafeaua, ciocolata, lapte, drojdie, alimente prea calde și prea reci, varză de Bruxelles, produse de cofetărie, mere și carne prăjită, ridichi și fasole.

Multe alimente procesate, în special alimentele cu conținut scăzut de calorii și carbohidrați, pot provoca balonare și gaze atunci când conțin îndulcitori polioli pe bază de plante. Inulina, o fibră vegetală care nu este digerabilă de corpul uman, este una dintre mâncărurile preferate ale bacteriilor intestinale bune. Dar, așa cum am scris mai devreme, bucuria bacteriilor este adesea însoțită de eliberarea unei cantități mari de gaze.

Astfel, pentru a scăpa de acest disconfort, nutriționiștii recomandă consumul de alimente care nu balonează. De asemenea, cunoașterea produselor care provoacă un astfel de efect ajută la corectarea situației. Când particulele nedigerate ale unora dintre ele intră în intestine, bacteriile încearcă să le descompună și, în acest proces, eliberează gaze. Când gazul se acumulează, acesta este eliberat. Alimentele bogate în fibre alimentare, cum ar fi legumele și leguminoasele, hrănesc bacteriile intestinale bune. La rândul lor, aceste microorganisme procesează fibrele în substanțe utile, vitamine și acid butiric, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel