Data publicării:

Alianţa Pacienţilor Cronici cere anularea scutirilor fiscale la taxa de asigurări de sănătate

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews

Vicepreşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Rozalina Lăpădatu, a solicitat anularea scutirilor fiscale la taxa de asigurări de sănătate, atrăgând atenţia că acestea însumează circa 4,8 miliarde de lei.

'Scutirile acordate de statul român privind plata contribuţiei la fondul asigurărilor de sănătate însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei, vorbim despre categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori şi industria alimentară. 4,8 miliarde de lei, raportat la fondul derulat de Casa Naţională anul trecut, înseamnă undeva la 8,72% din fondul Casei de Asigurări de Sănătate, deci 8,72% din fondul Casei nu ajunge la pacienţi, asta înseamnă practic programul naţional de oncologie pe un an de zile aproximativ ca sumă (...).

Statul român, când ia astfel de decizii, trebuie să compenseze şi să ofere aceşti bani la schimb sau să ofere scutiri în zone de, nu ştiu, de impozit pe salariu doar, nu pe fondul de sănătate, care este unul dintre cele mai mici din Europa', a afirmat Rozalina Lăpădatu.

Problema 'colectării defectuoase' a taxelor la bugetul statului

'Statul român colectează undeva în jur de 30-35% din fondurile pe care ar trebui să le colecteze (...). Toate majorările astea fiscale care urmează vin să acopere aceste goluri, faptul că statul nu colectează 70% din taxe înseamnă că noi o să plătim de luna viitoare sau din ianuarie impozit mai mare pe casă, taxă de sănătate pe bonurile de masă şi aşa mai departe. (...) Cerem ca statul să înceapă să colecteze mai mult, nu doar 30% (...) să colecteze prin instituţiile pe care le are cât mai mult posibil şi cerem majorarea alocării bugetare pentru sănătate ideal undeva spre 9%', a adăugat Rozalina Lăpădatu. 

Citește și - Măsuri fiscale. Adrian Negrescu: Românii vor ajunge să meargă la magazin ca la muzeu, să admire produsele și să nu și le permită / video

Analistul economic Adrian Negrescu a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News și DC Business, unde a vorbit despre vizita miniștrilor la Bruxelles și despre efectele creșterii TVA-ului.  

Adrian Negrescu susține că miniștrii care au mers la Bruxelles nu au avut un plan concret de acțiune, scopul lor nefiind rezolvarea anumitor probleme, ci au mers pentru discuții. 

„Am avut săptămâna trecută vizita miniștrilor Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene la Bruxelles, după care a mers și premierul Ciolacu tot acolo. Au venit cumva cu rezultate concrete, cu ceva bun pentru România?” a întrebat Mihai Ciobanu. 

„N-am văzut nimic. Niciun fel de document, nici din partea Comisiei Europene care de regula e foarte scrupuloasă în a consemna tot ceea ce se discuta la nivel oficial în relația cu statele membre. Deci s-au dus să discute discuții, nu s-au dus cu un plan concret de acțiune, nu s-au dus să rezolve niște probleme, să prezinte niște studii de impact care să justifice necesitatea de a crește acest deficit bugetar asumat, de la 4,4% spre 5,5%, sau cine știe cât or fi cerut. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel